Themabeeld© Shutterstock

Frankrijk verscherpt regels rond toegang sociale media voor kinderen

In Frankrijk hebben kinderen onder de 15 jaar binnenkort ouderlijke toestemming nodig om sociale media te gebruiken. De platformen worden ook verplicht de leeftijd van de gebruikers streng te controleren. De Senaat heeft een wetsvoorstel daaromtrent donderdag goedgekeurd, nadat de Assemblee Nationale woensdag al groen licht had gegeven.

jvh
Bron: BELGA

De datum van de inwerkingtreding zal nog worden vastgelegd na advies van de Europese Commissie. De sociale media hebben dan een jaar de tijd om aan hun verplichtingen voor nieuwe registraties te voldoen. 

In theorie zijn sociale media niet toegankelijk voor jongeren onder de 13 jaar, maar de gemiddelde leeftijd van registratie ligt rond 8,5 jarige leeftijd en meer dan de helft van de 10- tot 14-jarigen heeft een profiel op sociale media. Frankrijk wil daarom een verplichting voor de platforms om de leeftijd van gebruikers te controleren en om “de toestemming van een van de dragers van het ouderlijke gezag” te verkrijgen voor kinderen onder de 15 jaar. 

Er zal ook toestemming van de ouders moeten worden verkregen voor accounts die al gebruikt worden door jongeren onder de 15, een vereiste die twee jaar na de wet van kracht zal worden. De tekst maakt het ook mogelijk voor een persoon met ouderlijk gezag om de schorsing van het account van een kind onder de 15 jaar aan te vragen. 

Als sociale media zich niet aan de wet houden, kunnen ze een boete krijgen die kan oplopen tot 1 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer