Met nieuwe software waarover speurders nu beschikken kon aanslag van Parijs misschien vermeden worden

Uit gewiste Facebookgesprekken die nu toch gerecupereerd konden worden, blijkt dat terrorist Abaaoud wel degelijk contacten had met Abdeslam en dat die wel degelijk meer geradicaliseerd was dan werd aangenomen. Of de aanslagen van Parijs vermeden hadden kunnen worden had men toen over de informatie beschikt, blijft een vraagteken.

tg

Het gesprek waar de RTBF de hand kon op leggen, dateert van voor de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs meer bepaald van 1 juli 2014. Zes maanden voor de schietpartij in Verviers, zestien maanden voor de dodelijke raid in de Franse hoofdstad.

Brahim Abdeslam zat toen in België, Abaaoud in Syrië en werd toen al opgespoord wegens terrorisme. Brahim Abdeslam stond niet op de zwarte lijst van de terrorismespeurders.

Het gesprek dat nu is opgedoken duurde twaalf minuten en wees er duidelijk op dat de twee nauwe banden hadden.

RTBF deelt enkele citaten op zijn website. Het toont volgens de zender aan dat de twee nauw contact hadden, lang voor de aanslagen in Parijs:

- Brahim Abdeslam : “Salam broer. Mabroek Ramadan.”

- Abdelhamid Abaaoud : “Het kalifaat is uitgeroepen. Allah Akbar.”

- Brahim Abdeslam : “Allah Akbar. Ik kom eraan, incha Allah. Tot binnenkort, mijn broer.”

- Abdelhamid Abaaoud : “Inshallah.”

- Brahim Abdeslam : “Ik hou van je, broer, dat Allah bij je mag zijn. Amin.”

- Abdelhamid Abaaoud : “Ik hou van je, fi lah. Dat Allah je mag leiden in het spoor van de jihad en je het martelaarschap verleent. Verslind de ongelovigen, dood zoveel mogelijk varkens en kom bij het leger van Allah.”

- Brahim Abdeslam : “Ok mijn broer. Incha Allah. Ik contacteer je binnenkort. Allah y hafdek (God bescherme je). Salam al’ikoum.”

Maar de gesprekken zijn toen nooit grondig geanalyseerd geweest. Omdat ze via een Facebookchat gebeurde vanop een gsm. Maar de gesprekken werden gewist nog voor de speurders de gsm in handen kregen.

Toen de federale politie de gesprekken uiteindelijk toch wilden onderzoeken, bleek de telefoon verdwenen. Een jaar later werd de gsm ineens teruggevonden door de politie van Sint-Jans-Molenbeek. Het parket van Brussel opende een onderzoek om het mysterie van de verdwenen Sony-gsm op te lossen. Maar woensdagmiddag liet de woordvoerder van het parket van Brussel weten dat het onderzoek geseponeerd is. Het parket concludeerde dat er geen kwaad opzet in het spel was en sloot de zaak.

Dat de gesprekken nu toch konden uitgelezen worden heeft niets te maken met onzorgvuldigheid of slecht speurwerk. Het gerecht beschikt nu pas over de nieuwste software die het mogelijk maakt om gewiste gesprekken te recupereren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen