Zal Coca-Cola Zero en Light uit onze winkelrekken verdwijnen als de WHO aspartaam als 'mogelijk kankerverwekkend' bestempeld? Toxicoloog Jan Tytgat geeft duiding.
Volledig scherm
PREMIUM
Zal Coca-Cola Zero en Light uit onze winkelrekken verdwijnen als de WHO aspartaam als 'mogelijk kankerverwekkend' bestempeld? Toxicoloog Jan Tytgat geeft duiding. © Shutterstock / Mejini Neskah / Joel Hoylaerts / Photo News

Zoetstof in Cola Zero en kauwgom mogelijk kankerverwekkend volgens WHO: zullen lightdranken binnenkort verdwijnen?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de populaire zoetstof aspartaam, die in veel lightproducten zit, “mogelijk kankerverwekkend”. Vanwaar komt deze plotse beslissing als we aspartaam al een tijdje consumeren? En zullen lightdrankjes en andere producten dan uit de winkelrekken verdwijnen? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) schept duidelijkheid.

  1. Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
    PREMIUM

    Studies tonen antidepres­sief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?

    Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.”
  2. Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
    PREMIUM
    Interview

    Na 37 jaar maakt hoofdin­spec­teur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”

    “Het zal vreemd aanvoelen om vanaf nu niet anoniem te reserveren in een sterrenzaak”. 37 jaar was Werner Loens (62) inspecteur van Michelin, waarvan 17 jaar hoofdinspecteur Benelux. 8.500 restaurantbezoeken later gaat hij op pensioen en wilt hij voor het eerst op de foto. Wat is volgens Loens dé culinaire hotspot van het moment, verlopen de beoordelingen altijd eerlijk en objectief en wat voor tol heeft tweemaal per dag op restaurant gaan geëist van zijn lichaam? HLN schoof de benen onder tafel en vroeg het hem.