Professor internationale politiek Jonathan Holslag stapt in lokale politiek

Professor internationale politiek Jonathan Holslag lanceert "Durf". Met die nieuwe politieke beweging wil hij volgend jaar deelnemen aan de lokale verkiezingen in zijn thuisstad Tienen. "Ik vind dat ik dit moet doen. Ik geloof in het potentieel van de stad."

Holslag is politicoloog en geeft les aan de VUB. Als specialist in internationale politiek en China is hij een veelgevraagde expert in de media. Na jaren aan de zijlijn als opiniemaker, waagt hij zich nu zelf aan de politiek.

"Ik kan heel fijn columns schrijven en interviews geven, maar op een bepaald moment moet je verantwoordelijkheid nemen. Iedereen gaat zich moeten engageren, het is tijd voor veel meer burgers om in de politieke arena te stappen."

Ik kan heel fijn columns schrijven en interviews geven, maar op een bepaald moment moet je verantwoordelijkheid nemen
Jonathan Holslag

Hij kiest bewust voor de lokale politiek. "Er is mij gevraagd of ik op nationaal of Europees niveau niks wil doen, maar ik wil me niet verbinden aan de partijpolitiek zoals die vandaag bedreven wordt. Het zijn echt enkele lokale kwesties die me de afgelopen maanden aan het denken hebben gezet."

BELUISTER - Het gesprek met Jonathan Holslag in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Geen beroepspolitici

Volgens Holslag heeft Tienen nood aan een nieuwe beweging die los staat van de traditionele lokale partijen. Het wantrouwen is groot en de mensen voelen zich steeds onveiliger en minder thuis in de stad, zegt hij.

"Durf" heeft nog geen programma en geen lijst. De beweging bestaat op dit moment uit een tiental mensen. De komende maanden willen ze hun oor te luisteren leggen bij de Tienenaren om in december met een partijprogramma en lijst te komen. Enkele basisprincipes liggen wel al vast: een verkozene mag geen politieke functies combineren en kan niet langer dan één legislatuur van zes jaar in de gemeenteraad zitten.

Holslag lijsttrekker?

Zal Holslag zelf de lijst trekken? "Dat valt nog te bekijken. Ik heb een klein beetje bekendheid in de stad, maar iedereen heeft evenveel kans. Het heeft niet veel belang wie de lijst trekt, maar als ik daarmee mijn verantwoordelijkheid kan nemen dan zal ik dat doen." 

Naast zijn politieke engagement blijft Holslag gewoon aan de slag als professor. 

Meest gelezen