Martin Valigursky

Influencer tilt baby zelf uit buik bij keizersnede, gynaecoloog: "Kan optie zijn, maar moet veilig blijven"

Kan je binnenkort bij een bevalling via keizersnede zélf je baby uit je buik tillen? Misschien wel. De Belgisch-Nederlandse influencer Laura Ponticorvo (37) heeft zo'n "Mother assisted C-section" gedaan. Maar Belgische gynaecologen zijn er voorlopig niet zo voor te vinden. "Er kan over nagedacht worden als mensen dat écht willen, maar dan moeten we wel kijken hoe we dat zo veilig mogelijk kunnen laten verlopen", zegt gynaecoloog Isabelle Dehaene.

De Belgisch-Nederlandse influencer Laura Ponticorvo (37) en haar partner Ryan kunnen hun geluk niet op. Woensdag beviel Ponticorvo van haar tweede kindje, zoontje Cinco. De manier waarop Cinco ter wereld kwam was wel heel speciaal, namelijk via een "Mother assisted C-section". Dat is een keizersnede waarbij de moeder zelf de baby uit de buik tilt. Influencer Ponticorvo schrijft hierover zelf op haar Instagram dat het een "magisch moment was". 

Maar hoe realistisch is het om op die manier te bevallen? Rondvraag door de redactie van "De wereld vandaag" leert dat echt om een uitzondering gaat. Geen enkele gynaecoloog die wij belden, kon bevestigen of bevallingen op deze manier al gebeurd zijn in ons land. 

Gynaecoloog Isabelle Dehaene heeft zelf nog nooit zo'n "Mother Assisted C-section" uitgevoerd, maar legt op Radio 1 uit hoe dat in z'n werk gaat. "De mama helpt mee tijdens de bevalling. De gynaecoloog doet eerst zelf het hoofdje, ik vermoed tot het niveau van de oksels. Dan laat men de mama overnemen om de baby geboren te laten worden." 

BELUISTER - Het volledige gesprek uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Positieve ervaring

Gynaecoloog Dehaene kreeg nog nooit het verzoek van een vrouw om mee te helpen met de baby uit de buik te halen. Toch kan ze wel begrijpen waar het verlangen vandaan komt. "De mama heeft natuurlijk al een keizersnede, iets waar ze misschien niet voor gekozen heeft. Daardoor krijgen sommige vrouwen het gevoel dat hun lichaam een beetje gefaald heeft en dat ze zelf weinig hebben kunnen toevoegen aan de ingreep. Dan kan het wel een positieve ervaring zijn om zelf een deel te kunnen helpen."

Zelf de baby uit de buik tillen, kan dan wel symbolisch van belang zijn, het is niet zonder (medische) risico's. "Je mag de baby niet zomaar zonder handschoenen vastnemen. De mama moet dus ook semi-steriel zijn, met handschoenen, een mondmasker en steriele doeken. Want het blijft een operatie, waar het risico op infectie aanwezig is."

Schort met venster op de markt

De markt speelt hier wel op in volgens gynaecoloog Dehaene. "Er is een schort op de markt, waarbij de armen en de handen van de mama al direct in de steriele doeken worden gewikkeld. De mama kijkt dan door een venster en kan dan de baby vastnemen. Ik heb er foto's van gezien, maar het zag er niet meteen zo handig uit."

Handig noch evident is zo'n "Mother Assisted C-section" trouwens ook niet voor de moeder, volgens de gynaecoloog. "Ik kan me inbeelden dat het praktisch niet altijd makkelijk is. De mama moet zich bijna dubbelvouwen om de baby te pakken, die dan ook nog eens glibberig is. Evident is dat niet. Ik denk niet dat de gemiddelde Vlaamse zwangere vrouw direct vragende partij zal zijn."

Veiligheid boven alles

Mocht die vraag er toch komen, dan is veiligheid voor de moeder altijd het vooropstaande belang volgens gynaecoloog Dehaene. "Er kan over nagedacht worden als mensen dat écht willen, maar dan moeten we wel kijken hoe we dat zo veilig mogelijk kunnen laten verlopen."

Meest gelezen