© UZ Gent

Blade Run Challenge rond Gentse Watersportbaan: "Graag terugbetaling van dure blades, lopen na amputatie is belangrijk!"

Vanmiddag hebben drie dames met beenprotheses de vijf kilometer rond de Gentse Watersportbaan gelopen. De "bladerun challenge" was een initiatief van het revalidatiecentrum van het Gentse universitair ziekenhuis. Blades zijn speciale en dure prothesen voor mensen die willen lopen, nadat één of beide benen geamputeerd werden. "Dat is een ferme uitdaging, maar lopen is zo belangrijk. Daarom vinden we het jammer dat die dure blades niet minstens voor een deel terugbetaald worden", zegt Krista Bracke, die zelf meeloopt.

Vóór de bladerun was er eerst een symposium in de topsporthal over de gezondheidsvoordelen van lopen, ook voor atleten met prothesen. "En die voordelen zijn er zeker", zegt Krista, die haar beide onderbenen verloor na een bacteriële infectie.

"De functionaliteit neemt spectaculair toe, net als de zelfredzaamheid en ons mentaal welbevinden. Er zijn ook de gekende voordelen voor hart, bloedvaten en longen. En ook de maatschappelijke en socio-economische impact is niet te onderschatten! Er is een dame die drie jaar geleden een ongeval had waarbij ze een onderbeen verloor. Door te lopen met blades, heeft ze zowel de fysieke als de mentale kracht teruggewonnen om opnieuw te gaan werken."

Vraag om terugbetaling

Gewone prothesen zijn niet goedkoop, maar worden wel vaak terugbetaald. "Blades kosten al gauw een paar 1.000 euro. Voor twee onderbeen-blades moet ik 14.000 euro betalen", zegt Bracke. "Voor mensen die ook nog een knie nodig hebben, is dat al 15.000 euro per been." Omdat de voordelen van bladerunning niet meteen zwart op wit bewezen zijn, heeft de rector van de Gentse universiteit op het symposium ook een oproep gedaan om wetenschappelijk onderzoek op te starten rond de voordelen van bladerunning. 

Veel volk

© UZ Gent

Het revalidatiecentrum van het UZ Gent - Blades on Track had gevraagd om met zo veel mogelijk mensen de vijf kilometer rond de Watersportbaan te lopen, met blades of met echte benen. Bijna 300 mensen zijn daarop ingegaan.

De bladerunners deden dat niet op de Finse piste, omdat die er niet effen genoeg bijligt voor blades. De Gentse Olympische atleet Bashir Abdi heeft het startschot gegeven, maar kon zelf niet meelopen. "Vijf kilometer is een te korte afstand voor mij. Als ik te traag loop zou ik spierpijn krijgen, en dat mag ik niet laten gebeuren", zegt Abdi. Maar door zijn aanwezigheid steunt hij de uitdaging helemaal.

BEKIJK - Onze reportage van 9 juni, waarin de vrouwen zich voorbereidden op hun uitdaging:

Videospeler inladen...

Meest gelezen