Is Elon Musk Twitter kapot aan het maken?

Het is een vraag die we onszelf mogen stellen. De beslissingen die Elon Musk heeft genomen over Twitter sinds hij het sociale platform vorig jaar kocht, blijven gebruikers, investeerders en zakenpartners verbazen en verontrusten. En de jongste beslissing van dit weekend is daarop geen uitzondering.

In het nieuws: Op zaterdag kondigde Elon Musk de introductie aan van een dagelijkse limiet op tweets.

  • Geverifieerde accounts kunnen maximaal 10.000 tweets per dag lezen.
  • Voor niet-geverifieerde accounts, die zich niet hebben ingeschreven voor het betaalde abonnement van het platform, is de limiet 1.000 tweets per dag.
  • Tot slot zijn nieuwe accounts die niet zijn geverifieerd, beperkt tot 500 tweets per dag.

Aanvankelijk waren de limieten veel lager (6.000, 600 en 300), maar het platform heeft ze snel verhoogd.

Meer details: Deze tijdelijke limiet wordt ingesteld als reactie op de “extreme niveaus van gegevensverzameling en systeemmanipulatie”, aldus Elon Musk.

  • “Honderden organisaties (misschien zelfs meer) verzamelden op zeer agressieve wijze gegevens van Twitter, tot het punt waarop het normale gebruik van internetgebruikers verstoord werd”, zo verklaarde de Twitter-eigenaar volgens persbureau Reuters.
  • Elon Musk wijst hier met de vinger naar bedrijven die enorme hoeveelheden gegevens verzamelen om taalmodellen te ontwikkelen en te trainen om generatieve artificiële intelligentie tot leven te brengen.
    • De “magie” van deze technologie berust op haar vermogen om op een menselijke manier te reageren. Om dit mogelijk te maken, moeten bedrijven ze trainen met concrete conversatievoorbeelden. En hier komt Twitter – onder andere – in beeld.
  • Musk had deze praktijk al scherp bekritiseerd, waarbij hij vooral op Microsoft doelde, en had zelfs gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen de Amerikaanse gigant omdat die zich bediende van Twitter-publicaties.

Genoteerd : De dag ervoor had Musk aangegeven dat het voortaan niet meer mogelijk zou zijn om tweets te lezen zonder zich te verbinden met het netwerk en zich te identificeren. Opnieuw een beperking die het platform minder aantrekkelijk maakt.

Keer op keer ophef

De beslissing van Musk is uiteraard niet onopgemerkt gebleven: hij merkte zelfs op dat zijn tweet een recordaantal views had bereikt. Velen hebben zijn beslissing bekritiseerd, zowel aan de kant van de gebruikers – die deze beperking van hun vrijheid veroordelen – als aan de kant van AI-ontwikkelaars – die hun werk belemmerd zien. Kritiek die de CEO van Twitter uiteraard niet van zijn stuk brengt. Excentriek als hij is, is hij gewend aan heftige reacties op zijn beslissingen.

  • Toen hij Twitter overnam, waarschuwde hij dat er grote veranderingen zouden komen. En de genomen beslissingen om het sociale platform in een nieuw tijdperk te brengen, hebben zeker reacties opgeroepen.
    • Van massale ontslagen – meer dan de helft van het personeel werd ontslagen – tot het beleid van “totale” vrijheid van meningsuiting, dat in werkelijkheid twee snelheden kent, afhankelijk van of het Musk bevalt of niet, het nieuwe geverifieerde account systeem en de Twitter Blue 2.0-versie, het is moeilijk om het bij te houden.
    • Bovendien moeten we opmerken dat veel van de (positieve) beloften die hij heeft gedaan nooit zijn nagekomen.
  • Maar al deze veranderingen hebben aanzienlijke gevolgen gehad voor het bedrijf.
    • Veel merken hebben zich gedistantieerd van Twitter vanwege het chaotische beheer van Elon Musk, maar vooral vanwege de “totale” vrijheid van meningsuiting, wat betekent dat het nu riskanter is om het imago van een merk aan het platform te verbinden.
    • Het bedrijf heeft veel klanten en dus geld verloren, hoewel Musk beweert dat Twitter bijna winstgevend is.

Conclusie: Deze nieuwe beleidsmaatregel om het lezen van tweets te beperken is slechts een controversiële beslissing te midden van vele andere onder het bewind van Musk. Het is echter vermeldenswaard dat het als “tijdelijk” wordt aangekondigd.

  • Het blijft nog maar de vraag of hij zijn belofte zal nakomen, want de strijd tegen bedrijven die AI ontwikkelen lijkt nog lang niet voorbij.
  • Laten we niet vergeten dat Musk van plan is zijn eigen generatieve AI te lanceren. We kunnen ons gemakkelijk voorstellen dat hij de gegevens van zijn platform wil reserveren voor zijn eigen AI.
  • Zijn ambities zouden hem echter nog verder kunnen aanzetten om het bedrijf in gevaar te brengen.

(evb)

Meer