Opnieuw staking bij De Lijn na agressie: buschauffeur in Boom krijgt vuistslag van reiziger

In de stelplaats Rumst hebben de chauffeurs van De Lijn het werk een tijdlang onderbroken. Ze hebben samengezeten met de directie over veiligheidsmaatregelen nadat een chauffeur vrijdag een vuistslag kreeg in Boom. Twee uur lang is er hinder geweest voor bussen vanuit de regio Boom, Niel en Rumst naar de ruime regio richting Antwerpen. Alle bussen rijden intussen opnieuw uit.

De chauffeurs van De Lijn in de stelplaats Rumst hebben spontaan het werk neergelegd. Ze hielden maandagvoormiddag een informatievergadering met vakbondsafgevaardigden en de lokale directie. De aanleiding was een geval van agressie op een buschauffeur in Boom. Afgelopen vrijdag kreeg die een vuistslag in het gezicht.

Er was hinder op verschillende lijnen die vanuit de regio Boom naar Antwerpen rijden. De Lijn raadde reizigers aan om de app en de website in de gaten te houden. Intussen rijden alle bussen opnieuw uit. Tot de namiddag kunnen er wel nog vertragingen zijn.

Afgesloten cabines en meer controleurs

Vakbond ACOD laat weten dat de informatievergadering bewust na de ochtendspits gepland is. "Normaal doen we dat meteen na een geval van agressie, maar dat was vrijdag in de late namiddag onmogelijk", zegt algemeen secretaris Stan Reusen aan Radio2. "Chauffeurs hebben veel vragen en we willen ook leren uit elk geval van agressie." 

De vakbond hoopt samen met het personeel meer duidelijkheid te krijgen over de extra maatregelen die bevoegd Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) heeft aangekondigd. Zo zouden er meer afgesloten cabines komen voor de chauffeurs. De provincie Antwerpen krijgt ook 31 extra controleurs op bussen. De aanwervingen daarvoor moeten nog starten.

"We hebben de chauffeurs een beetje gerustgesteld vandaag dat er extra budgetten zouden vrijkomen om het veiligheidsgevoel van de chauffeurs te verhogen", zegt Geert Vermunicht, gewestelijk secretaris van ACOD in Antwerpen, Kempen en Mechelen. Toch zijn er nog bezorgdheden. "De chauffeurs zijn tevreden met de maatregelen, maar zijn wel nog bezorgd over de tijdslijn. Het mag geen tienjarenplan zijn. Wij zullen er samen met de leidinggevenden en directie op moeten toezien dat de budgetten op een aanzienlijke tijd ter beschikking worden gesteld."

Meest gelezen