AFP or licensors

Piloten van Ryanair dreigen met staking op 15 en 16 juli

De Ryanair-piloten die in ons land wonen, dreigen het werk neer te leggen op 15 en 16 juli. De piloten eisen loonsherstel, nadat ze 20 procent van hun loon hadden afgestaan aan het begin van de coronacrisis. Ze vinden het verder niet kunnen dat Ryanair van plan is hun uurrooster aan te passen en hen minder rust te geven. Als Ryanair niet in dialoog wil gaan voor 7 juli, zullen de piloten over twee weken het werk een weekend lang neerleggen.  

Eerder dit jaar kon het cabinepersoneel van Ryanair zich niet vinden in de slechte arbeidsvoorwaarden en nu laten ook de piloten van zich horen. "We proberen tevergeefs al zes maanden in dialoog te gaan met Ryanair, maar dat levert niets op dus nu moeten we aan de noodrem trekken", zegt Hans Elsen van de christelijke vakbond ACV Puls.  

Van vijf naar zes dagen permanentie

In de arbeidsovereenkomst staat vermeld dat de piloten vijf dagen na elkaar beschikbaar moeten zijn om op elk moment van de dag uit te vliegen. Nu willen ze de collectieve arbeidsovereenkomst aanpassen en hen nog een zesde dag permanentie geven, waardoor ze een rustdag verliezen.  

In theorie volgt Ryanair onze Belgische regels, maar in de praktijk voeren ze gewoon door wat ze willen zonder rekening te houden met de arbeidsvoorwaarden

Hans Elsen, ACV Plus

"De Belgische wetgeving zegt duidelijk dat Ryanair dat niet eenzijdig mag veranderen. Ze hebben daarover al verschillende meldingen gekregen, maar dat leggen ze gewoon langs hen neer", gaat Elsen verder. "In theorie volgen ze de Belgische regels, maar in de praktijk voeren ze door wat ze willen zonder rekening te houden met de arbeidsvoorwaarden."  

BEKIJK - "De Ryan-piloten zitten bij de slechtst betaalde in heel de luchtvaart", zegt Hans Elens:

Videospeler inladen...

Winst, maar geen loonherstel

Een ander probleem waar de Ryanair-piloten het moeilijk mee hebben, is dat hun loon niet meer is aangepast sinds corona. In 2020 hebben ze ingestemd met een loonsverlaging van 20 procent om het bedrijf te helpen tijdens de coronacrisis. "Ze maken nu opnieuw 1,8 miljard euro winst, Charleroi is de op één na meest rendabele basis, maar toch wil het bedrijf zijn winst niet delen met hun piloten."  

Effectieve staking?

De piloten hebben nu een intentie aangekondigd om te staken op 15 en 16 juli, maar er is nog een kans dat die staking kan worden afgewend. "Enkel als Ryanair voor vrijdagmiddag niet rond de tafel wil zitten, zullen we ook effectief staken", benadrukt Elsen.  

"We weten dat het voor heel wat moeilijkheden kan zorgen bij de reizigers, maar we hebben al zes maanden tot vervelens toe geprobeerd om in dialoog te gaan. Ryanair is een bedrijf dat enkel luistert als het economisch pijn doet. Hopelijk dwingen we ze met deze actie om samen te zitten en te luisteren naar onze piloten."  

BEKIJK - Riadh Bahri over een eventuele staking: "Vluchten vanop Zaventem zullen doorgaan, in Charleroi zal de impact veel groter zijn":

Videospeler inladen...

Meest gelezen