Iran heeft onder meer zeven mensen geëxecuteerd die waren gearresteerd tijdens protesten na de dood van Mahsa Amini.© via REUTERS

Dit jaar al ruim 350 executies in Iran

Het aantal executies in Iran is in de eerste helft van dit jaar sterk gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Eind juni had Iran Human Rights Organization (IHRNGO) 354 executies gedocumenteerd. In 2022 waren op die datum 261 mensen geëxecuteerd.

Bron: BELGA

“De doodstraf wordt gebruikt om maatschappelijke angst te creëren en meer protesten te voorkomen”, zei Mahmood Amiry-Moghaddam, directeur van de in Oslo gevestigde organisatie.

Iran heeft zeven mensen geëxecuteerd die waren gearresteerd tijdens protesten na de dood van Mahsa Amini, een Koerdische vrouw die door de zedenpolitie was gearresteerd omdat ze de kledingvoorschriften voor vrouwen in het openbaar had overtreden. In de eerste helft van 2023 hebben de Iraanse autoriteiten ook 206 mensen geëxecuteerd voor drugsdelicten.

Vooral leden van etnische minderheden werden vaak ter dood veroordeeld, blijkt uit het rapport. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschuldigde de autoriteiten in Iran er onlangs ook van de doodstraf te gebruiken als een “instrument van onderdrukking” tegen etnische minderheden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer