Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Ook code oranje overal ingetrokken in Nederland na storm Poly: vrouw overleden door omvallende boom, snelwegen afgesloten en honderden vluchten geschrapt

Vier bomen zijn op huizen gevallen aan de Molijnstraat in Haarlem.Beeld ANP

In Noord-Nederland is ook code oranje omwille van storm Poly deze namiddag opnieuw ingetrokken. Door het stormweer viel tot nu toe één dode. Het treinverkeer is stilgelegd in heel Noord-Nederland, en op luchthaven Schiphol zijn ruim 400 vluchten geschrapt. Er zijn ook verschillende snelwegen dicht. In Vlaanderen geldt tot vanavond code geel.

In Nederland werd vanmorgen code rood afgekondigd voor de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Met dit zwaarste weeralarm wordt gewaarschuwd voor een weersituatie die voor zoveel schade, letsel en overlast kan zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Storm Poly was de eerste ‘zeer zware storm’ die tijdens de zomermaanden werd gemeten en daarmee direct ook de zwaarste in Nederland.

Rond 12.30 uur meldde de Nederlandse weerdienst KNMI dat code rood in het noorden van het land werd afgezwakt naar code oranje. Rond 16.00 uur is dat afgezwakt tot code geel. In de rest van Nederland gelden geen weerwaarschuwingen meer.

Vrouw overleden in Haarlem

Vanop verschillende plaatsen kwamen meldingen van schade binnen. Onder andere in Haarlem werden bomen ontworteld en kwamen ze op huizen terecht. Ook verschillende auto's raakten in de stad bedolven onder omgewaaide bomen. Daarbij moest een 51-jarige vrouw bevrijd en gereanimeerd worden, maar ze overleed later in het ziekenhuis.

Vrouw overleden in Haarlem
Beeld ANP

Ook in Amsterdam zijn bij afzonderlijke incidenten twee mensen gewond geraakt doordat een boom op hun auto viel. Een van de twee gewonden is overgebracht naar het ziekenhuis. De andere is door de brandweer bevrijd. De Amsterdamse politie krijgt “enorm veel meldingen” binnen van tientallen omgevallen bomen en stormschade. Ook is er een boom gevallen op een bus en op een woonboot aan de Nieuwe Keizersgracht. Daarbij raakte voor zover bekend niemand gewond.

Poly verlaat Nederland aan het eind van de middag in de richting van Denemarken.

Vrouw overleden in Haarlem
Beeld ANP

Treinverkeer stilgelegd

De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS had vanaf 8.30 uur het treinverkeer in Noord-Holland en Flevoland stilgelegd vanwege de storm. De storm is volgens de Nederlandse spoorwegen “aanzienlijk zwaarder dan verwacht” en daarom nam de NS extra maatregelen, staat op de website.

Ook de Eurostar tussen Amsterdam en Londen gaat niet. Reizigers die een ticket voor deze internationale treinen hadden geboekt, kunnen hun reis kosteloos annuleren of omboeken, zegt de NS. De internationale treinen naar Brussel en Parijs rijden wel, maar vertrekken vanuit Rotterdam in plaats van Amsterdam. NS International benadrukt dat reizigers rekening moeten houden met uitval en vertragingen.

Sinds 9.30 uur was ook het treinverkeer vanaf Amersfoort, Zwolle, Groningen en Leeuwarden stilgelegd. Hoelang deze situatie overal duurt, is niet bekend. Mogelijk rijden de stilgelegde treinen vandaag helemaal niet meer. In Amsterdam is het volledige openbaar vervoer geschrapt.

Twitter bericht wordt geladen...

400 vluchten geschrapt

De storm heeft ook gevolgen voor het luchtverkeer. Op de Nederlandse luchthaven Schiphol zijn ruim 400 vluchten geschrapt. Volgens de woordvoerster komt het aantal annuleringen neer op ongeveer een vijfde van alle geplande vluchten op Schiphol voor de hele woensdag. Verder zegt zij dat de situatie gedurende de dag wordt gemonitord.

Schiphol liet in de nacht van dinsdag op woensdag al weten dat er tussen 9 en 15 uur niet of nauwelijks van en naar de luchthaven gevlogen kan worden.

Verschillende Nederlandse snelwegen zijn afgesloten door het stormweer. Het gaat onder meer om afsluitingen op de A9, A6 en de A10. Op verschillende plekken zijn bomen omgewaaid, en er vielen ook al twee vrachtwagens om door de harde wind.

Verschillende Nederlandse scholen houden vandaag de deuren dicht vanwege de storm. De kinderen moeten thuisblijven.

400 vluchten geschrapt
Beeld ANP Graphics

Code geel in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn op veel plaatsen rukwinden tot 70 km/u mogelijk, waardoor het KMI code geel heeft afgekondigd. De waarschuwing is bovendien verlengd tot 21 uur vanavond in alle Vlaamse provincies, met uitzondering van Vlaams-Brabant. Ook in Luik geldt code geel. Eerder werd ook het noodnummer 1722 geactiveerd wegens het risico op storm of wateroverlast.

Het kwik klimt niet hoger dan 15 à 20 graden, meldt het KMI. Woensdagnacht zijn er hier en daar eerst nog enkele buien mogelijk, maar geleidelijk wordt het overal droog en licht bewolkt tot helder. De minima schommelen tussen 7 en 12 graden bij een matige wind.