Robert Jorissen
Volledig scherm
PREMIUM
Robert Jorissen © Bert Daenen

Robert (73) is één van de Tongerse ‘mannen met baarden’: “De traditie wil dat je vanaf september je baard laat staan, maar dat zag mijn vrouw niet zitten”

Mannen met baarden, je ziet hen regelmatig wel passeren, maar in Tongeren lopen er de afgelopen maanden opvallend veel rond. Dat heeft alles te maken met de Kroningsfeesten: om de zeven jaar laten Tongerse mannen hun baard groeien om de Bijbelse taferelen uit de processies er extra realistisch te laten uitzien. Robert Jorissen (73) loopt met zijn lange baard mee als herder en vertelt ons zijn persoonlijke Kroningsverhaal, dat liefst 70 jaar geleden begon.

  1. Eén jaar na de illegale rave in Sint-Truiden: “2.000 euro schade, maar een vergoeding ga ik wellicht nooit zien”
    PREMIUM

    Eén jaar na de illegale rave in Sint-Trui­den: “2.000 euro schade, maar een vergoeding ga ik wellicht nooit zien”

    Precies één jaar geleden arriveerden op het militair domein in Brustem (Sint-Truiden) de eerste ravers, klaar voor een wild weekend. De dagen erna stond het Truiense dorp in het middelpunt van de aandacht toen duizenden mensen uit alle hoeken van België en zelfs Europa langskwamen om mee te vieren. Burgemeester Ingrid Kempeneers blikt terug op een weekend om nooit te vergeten. “Hoe moeilijk kan het zijn om zo’n illegaal feest stil te leggen? Wel, héél moeilijk...” Ondertussen loopt nog altijd het onderzoek naar de organisatoren.
    Sint-Truiden
  2. ‘Buzzwatch’ van Hogeschool PXL genomineerd in categorie ‘Climate Protection’ voor Innovation in Politics Award: “De honingbij is de kanarie in de koolmijn”

    ‘Buzzwatch’ van Hogeschool PXL genomi­neerd in categorie ‘Climate Protection’ voor Innovation in Politics Award: “De honingbij is de kanarie in de koolmijn”

    Het PXL-Research amai! project ‘Buzzwatch’, in samenwerking met het bedrijf Plantsoon (trekker) en het Vlaams Bijeninstituut, is als enige finalist in de Benelux geselecteerd voor een Innovation in Politics Award in de categorie ‘Climate Protection’. In een voorselectie kwam ‘Buzzwatch’ eruit als één van de 10 beste projecten in deze categorie. 26 landen dienden in totaal 334 projecten in, 1.086 juryleden over heel Europa beslisten mee over de finalisten.
    Hasselt