Source: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

Spaanse wetenschapper vindt voor 500.000 euro aan ambergrijs in darmen van aangespoelde potvis

Een wetenschapper heeft een klomp "drijvend goud" of ambergrijs met een waarde van 500.000 euro gevonden in de darmen van een dode potvis. Op 21 juni spoelde het dier aan op het strand van het Spaanse eiland La Palma, deel van de Canarische eilanden. Toen een wetenschapper van de plaatselijke universiteit het dier onderzocht, vond hij de klomp terug. Ambergrijs is een zeldzame stof die vooral voor de parfumindustrie van grote waarde is.

Antonio Fernández Rodríguez is het hoofd van het instituut dierengezondheid en voedselveiligheid aan de Universiteit van Las Palmas. Volgens de Britse krant "The Guardian" wilde de wetenschapper de aangespoelde potvis onderzoeken om de doodsoorzaak te achterhalen. Hij was ervan overtuigd dat hij het probleem in de darmen van het dier zou vinden. 

Toen hij het darmstelsel onderzocht, trof hij een harde "steen" aan met een diameter van ongeveer 60 cm en een gewicht van 9,5 kilogram. Uiteindelijk bleek dat Rodríguez een klomp ambergrijs in zijn handen had. 

"Drijvend goud"

Ambergrijs is een product dat ontstaat in de ingewanden van potvissen. Potvissen eten grote hoeveelheden inktvissen, maar kunnen het harde schild van een inktvis niet verteren. Een speciale brij in het lichaam voorkomt dat de schilden het darmstelsel beschadigen, waarna de potvis die brij kan ophoesten. Dat goedje blijft dan aan het wateroppervlak drijven en vormt via een chemisch proces het ambergrijs. Vandaar de bijnaam "drijvend goud". 

Toch slaagt de potvis er niet altijd in om het spul op te hoesten, zoals het dier dat op La Palma aanspoelde. Uiteindelijk werd de druk op de darmen door de steen te groot, waardoor de ingewanden scheurden en het dier overleed. 

Ambergrijs is veel geld waard, omdat het een geurloze alcohol bevat die andere geuren versterkt en die geuren beter aan het lichaam doet hechten. Daarom betalen vooral parfumbedrijven grote bedragen voor het goedje. Een kilogram brengt al snel 40.000 euro op. Zo haalde een groep Jemenieten in 2021 nog een bedrag van 1,5 miljoen euro binnen met hun brok ambergrijs.

Source: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria

Opbrengst doneren

De hoge prijs van ambergrijs was een belangrijke reden om op walvissen te jagen. Hoewel ambergrijs in slechts 1 op de 100 potvissen terug te vinden is, hebben vissers duizenden potvissen gedood om een klomp binnen te halen. Om die praktijken tegen te gaan, hebben landen zoals de Verenigde Staten, Australië en India een verbod op ambergrijs ingevoerd. In andere landen zoals Frankrijk en Spanje is de handel wel nog toegestaan.

De Spaanse universiteit zoekt momenteel naar een geïnteresseerde koper. Het opgehaalde geld zal worden gedoneerd om de slachtoffers van de afgelopen vulkaanuitbarsting op het eiland te helpen. In 2021 veroorzaakte een uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan daar meer dan 800 miljoen euro aan schade. 

Meest gelezen