Voka wil arbeidsrecht hervormen: moeten werknemers en zelfstandigen hetzelfde statuut krijgen?

Voka lanceert een opmerkelijk voorstel. De organisatie wil het arbeidsrecht volledig hervormen. Daarbij denkt men onder andere aan een eengemaakt statuut voor werknemers en zelfstandigen. Gianni Duvillier van Voka legde de plannen uit.


Beluister hier het volledige gesprek met Gianni Duvillier:


Waarom is dit belangrijk?

De arbeidswet bestaat al geruime tijd in de huidige vorm. Aan het ontslagrecht is later gesleuteld door de wet-Renault. Voka pleit voor een nieuwe aanpak die het arbeidsrecht vanaf nul bekijkt.
  • Duvillier: “De arbeidswet is niet meer aan deze tijd aangepast. Toen waren de arbeidsverhoudingen anders. Men ging uit van een eerder onmondige werknemer, nu zijn de machtsverhoudingen in balans gebracht. Bij het ontslagrecht is men blijven steken in een soort passieve aanpak. Voka pleit nu voor transities en een ontslagvrije samenleving. Arbeidsrecht is sterk geformaliseerd met veel regeltjes en koterijen. We moeten naar een soort van basispositieregeling, die uitgaat van verantwoordelijkheid, vrijheid van de partijen en vertrouwen.”
  • “Nu is het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen die soms in een arbeidsverhouding staan een beetje mistig. Misschien moet er een eengemaakt statuut komen voor alle werkenden. Die oefening spelen we door naar de academici, maar we hebben zelf al intern een oefening klaarliggen. Het is een voorstel in schuifjes, uitgaande van het ontslagrecht. Om van daaruit het arbeidsrecht te hervormen, met extra bescherming voor de zwakkeren. Misschien moeten we streven naar het Nederlands model, met een soort wetboek van werk.”
  • “We stellen nu al vast dat er al een aantal zaken gelijkgetrokken worden tussen zelfstandigen en werknemers. Er is sociale zekerheid voor alle burgers, met name gezondheidszorg en kinderbijslag. Maar werkloosheidsverzekering kennen zelfstandigen niet. We moeten nadenken of we ook dat zullen gelijktrekken”, legt Duvillier uit. “De bijdragen kennen ook een fundamenteel andere regeling. Ook daar moet dan gekeken worden hoe we het een en ander kunnen harmoniseren en gelijkstellen.”
Meer