© Jan Van der Perre

Expo Jurassic Adventure geopend in Waagnatie, op fascinerende tijdreis tussen dino’s: “Angstaanjagend, maar ook ongemeen boeiend”

Antwerpen -

Een échte dinosaurus, dat is in ons land weggelegd voor Fernand Huts of Marc Coucke. Maar tijdens Jurassic Adventure in de Waagnatie kunnen gezinnen een fascinerende tijdreis maken naar 200 miljoen jaar geleden, toen de dino’s de plak zwaaiden op onze planeet.

Guy Van Vliet

Een heuse Dino Ranger worden, dat is de inzet voor de jongste bezoekers, die als aankomende paleontologen op speurtocht gaan door het educatief speelterrein vol dinosaurussen. Maar Jurassic Adventure richt zich ook tot hun oudere broers en zussen, mama’s en papa’s. “Er is geen fascinerender onderwerp voor een familie-expo”, zegt organisator Manu Braff.

© Jan Van der Perre

“Ons verhaal speelt zich af op de grens tussen verbeelding en wetenschap. Bezoekers gaan 200 miljoen jaar terug de tijd in. Een wandeling door het oertijdperk, toen er alleen maar reusachtige beesten waren. Het heeft iets angstaanjagend, maar tegelijk is het ongemeen boeiend. Bovendien blijft onze kennis evolueren. We hebben bewijs dat ze er waren, want er zijn veel vondsten gedaan. Intussen weten we ook dat er dino’s waren met een vacht of pluimen, en niet alleen met schubben. Er waren dino’s die konden vliegen of zwemmen. En naargelang de tijd, evolueerden de dieren mee. Toen er meer planten en bomen kwamen, werden de dino’s bijvoorbeeld groter. Maar dat komen bezoekers aan de weet in de expo, die ze filmisch kunnen beleven, waardoor het ook voor oudere kinderen heel interessant blijft”, zegt Manu Braff.

© Jan Van der Perre

Gezinnen met jonge kinderen

De eerste bezoekers aan de expo waren zowat allemaal gezinnen met jonge kinderen. Evi Houbrix bezocht de expo met haar drie dochters Ninthe (12), Kato (11) en Nelle (8). Vooral Nelle was onder de indruk. “Het was heel leuk om de dino’s te zien bewegen”, zei Nelle. “De dino’s konden heel hard brullen. Dat was grappig en soms ook een beetje eng. Maar mama en de zussen waren erbij, dus ik was niet echt bang”, verzekerde Nelle, terwijl zus Kato het brullen minder leuk vond, want zij stak een vinger in elk oor. Nelle had daar geen probleem mee en ze gaf haar ogen goed de kost. “Ik wist wel al iets over dino’s omdat ik al films heb gezien, maar vandaag heb ik ook geleerd dat sommige dino’s konden vliegen, dat wist ik niet”, genoot Nelle na.

© Jan Van der Perre

“Ik wist niet dat ze konden zwemmen, dat heb ik gezien in de VR-beleving”, vertelde Kato, voor wie het bezoek bijzondere herinneringen opriep. Haar beste vriend Milo, die overleed aan kanker, was een dinoliefhebber. Daarom hadden ze allebei een dino-knuffel. Kato had Dino Milo, Milo had Dino Kato, knuffels die voor haar belangrijk blijven.

Evi Houbrix bezocht de expo met haar drie dochters Ninthe (12), Kato (11) en Nelle (8).© Jan Van der Perre

Jurassic Adventure toont de meest uiteenlopende dino’s. De snelle velociraptor, een killer als de allosaurus, de griezelige baryonyx, een grappig ogende lambeosaurus en vanzelfsprekend de alom gekende t-rex: ze zijn allemaal van de partij.

© Jan Van der Perre

“De belangstelling voor dino’s blijft immens. Dat zien we bijvoorbeeld bij kinderen die in een dino-T-shirt naar de expo komen. We hebben zelfs BV’s die botten van dino’s kopen”, stelt Manu Braff, verwijzend naar Marc Coucke en Fernand Huts. Die laatste had dit jaar zelfs bijna 5 miljoen euro over voor de botten van een t-rex, om er een pronkstuk van te maken in de toekomstige cultuurtempel die de Boerentoren moet worden. “Ik had er ook graag eentje hier gehad, maar dat zal voor een andere keer zijn”, zegt de organisator lachend.

Jurassic Adventure, tot 3 september in Waagnatie, www.jurassicadventure.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER