Vierhonderd klimaatactivisten van Code Rood bezetten Engie-site in Flémalle

© BELGA

Ongeveer vierhonderd klimaatactivisten van Code Rood bezetten sinds woensdagavond de site van Engie in Flémalle, nabij Luik, zo schat de groep zelf.

Bron: BELGA

Tussen 18.30 en 19.30 uur kwamen de actievoerders in verschillende golven aan op het terrein, waarop Engie een nieuwe gascentrale plant te bouwen. De Code Rood-beweging wil de site nu bezetten om de werkzaamheden te belemmeren.

“We gaan de werf zeker tot het weekend bezetten, omdat we het onaanvaardbaar vinden dat nog nieuwe fossiele gascentrales gebouwd worden ondanks de kennis over de ecologische en sociale impact ervan”, zo zegt Léo, woordvoerder van Code Rood.

De activisten hebben zich aan machines vastgeketend, spandoeken aan de kranen gehangen en hun tenten opgezet om op de werf te kunnen overnachten. Een andere, kleinere groep activisten voerde een symbolische actie uit in de buurt van de Tihange-centrale.

(Lees verder onder de Facebook-post)

“Gezien het gebrek aan politieke actie op het gebied van sociale rechtvaardigheid en klimaatrechtvaardigheid, is dit type actie een van de enige manieren geworden om onszelf te verdedigen tegen de systematische ontkenning van ons recht op een waardig leven op een gezonde planeet”, aldus Katherina, woordvoerster van de actie.

Verschillende politieagenten zijn woensdagavond aanwezig, maar blijven op afstand en omsingelen de site.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen