Wallonië bindt de strijd aan met oprukkende wasberen

© belga

Wallonië kampt met een groeiende populatie wasberen die heel wat overlast veroorzaakt en bovendien als invasieve diersoort geldt. Volgens Waals minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) is de situatie stilaan onhoudbaar. Ze laat een bestrijdingsplan opmaken.

Belga, poj

De wasbeer dook al in de jaren 80 voor het eerst in onze contreien op, maar is vooral de jongste tien jaar aan een felle opmars begonnen. In het zuiden van het land zouden er intussen zo’n 60.000 tot 70.000 dieren rondlopen, met een sterke concentratie in de Gaume en de omgeving van Saint-Hubert.

Door hun schattige uiterlijk met hun spitse snuit en onschuldige zwarte oogjes kunnen de dieren bij de bevolking op veel sympathie rekenen. Dat maakt het voor de overheid niet makkelijk om maatregelen te nemen om de dieren te vernietigen, zegt het kabinet van Tellier.

Nochtans is het volgens de minister hoog tijd dat daar werk van wordt gemaakt. Schijn kan bedriegen: ‘Wasberen zijn roofdieren en echte opportunisten’, zei Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek op Radio 1. ‘Dat wil zeggen dat ze overal eten zoeken en dat ook vinden.’

Daarbij kunnen de dieren flink wat schade berokkenen in en rond woningen, maar ze kunnen ook huisdieren verwonden en ziektes overdragen. ‘Al blijft dat gevaar eerder beperkt. Ze kunnen drager zijn van een bepaalde spoelworm, maar de kans op besmetting is erg klein’, zegt Thoelen. ‘Bijten doen ze alleen als ze zich in het nauw gedreven voelen.’

Kippen opsluiten

Als invasieve diersoort kan de wasbeer wel een bedreiging vormen voor inheemse dieren. Zo roven ze soms de nesten van uilen of ooievaren leeg. Sensibiliseringscampagnes zullen de Waalse bevolking binnenkort stimuleren om ingrepen te doen om het aantrekken van wasberen te voorkomen. Dat kan door hen niet te voederen, geen eten in tuinen te laten rondslingeren, kippen ’s nachts op te sluiten, vuilnisbakken goed te sluiten of kattenluiken te blokkeren.

Minister Tellier heeft aan haar diensten gevraagd een gedetailleerd bestrijdingsplan op te stellen en ‘prioritaire actiegebieden’ aan te duiden.

In ons land zijn wolven al even in opmars, maar naast de wolf duikt ook steeds meer bewijs op van de aanwezigheid van de lynx, otter en wasbeer.