Alcoholvrije wijn in opmars: maar is dat ook lekker? En hoeveel gezonder is dat dan gewone wijn?
Wie een wijntje bestelt, denkt niet meteen aan de light-versie zoals bij frisdranken of de alcoholvrije versie zoals bij bier. Toch opende met ‘Le Paon Qui Boit’ in Parijs afgelopen week de allereerste alcoholvrije wijnkelder van de stad: het bewijs dat wijnen met minder of zelfs zonder alcohol winnen aan populariteit. Maar zijn ze ook lekker? En zijn ze effectief gezonder? Vinoloog Edo Kruidering en wijnconsultant Frank Donker leggen uit.
Hoewel het voor velen een ongemakkelijke waarheid is, weten wetenschappers het zeker: gezond is alcohol niet. Beslissingen zoals die van Ierland, het eerste land dat vanaf 2026 effectief gezondheidswaarschuwingen op fles gaat zetten, zijn dan ook niet meer zo verrassend. Vrouwen die dagelijks 25 gram alcohol drinken, omgerekend 2,5 glazen bier of wijn, lopen veel meer kans eerder te overlijden. Bij mannen ligt die grens op 45 gram, wat omgerekend 4,5 glazen bier of wijn is. Elk glas alcohol minder is mooi meegenomen, en steeds meer mensen worden zich daar bewust van, maar drinken wél graag iets mee. Daardoor stijgen de alcoholvrije dranken steeds meer in populariteit.
Het bewijs van die stijgende populariteit is zonder twijfel de opening van ‘Le Paon Qui Boit’ , de eerste alcoholvrije wijnkelder in Parijs . Opvallend, zeker voor het bourgondische wijnland bij uitstek waar de liefde voor wijn met de paplepel wordt ingegeven. Ook in eigen land vinden we steeds meer alcoholvrije wijnen en light-wijnen. Foodbar l’Amuzette in Gent was er zelfs al in 2018 bij om met ‘vin du Jardin’ alcoholvrije wijn te serveren. Ook aperitieven zoals l’Antidote, die smaken zoals wijn, maar het niet zijn, duiken overal op. Die laatste pronkt bijvoorbeeld op de ‘wijnkaart’ van wijnbar Glouglou in Antwerpen. En effectief: het smaakt als een mix van appelsap en wijn, maar is het niet.
Kan wijn zonder alcohol of light-wijn lekker zijn?
Waar zo’n vervangende of alternatieve aperitieven én bier zonder alcohol wel lekker zijn, is wijn zonder alcohol vaak (nog) niet te drinken. “Bepaalde aroma’s lossen op in alcohol”, weet Edo Kruidering, vinoloog bij wijnacademie WTOL. “Daarom is het een ramp om alcoholvrije wijn te combineren met eten.” Het stelt met name restaurants voor een uitdaging. Om de horeca te helpen bij de toenemende vraag naar alcoholvrije alternatieven, lanceerde WTOL onlangs een alcoholvrije opleiding. “Maar van ‘zero-wijn’ hoeven we de komende vijf jaar weinig te verwachten”, denkt Kruidering. Zeker in het geval van rode wijn.
Wie op z’n gezondheid wil letten én lekkere wijn wil drinken, kan beter kijken naar wijnen met minder alcohol: de light-wijnen met 11,5 procent alcohol. Dan rijst de vraag: is 11,5 procent dan echt gezonder dan 16,5 procent? Wel, het scheelt een flinke slok op een borrel. Wijn met 5 procent minder alcohol betekent al een derde minder alcohol in je glas. Nog interessanter zijn wijnen met alcoholpercentages van rond de 8 procent: dan drink je tot twee derde minder alcohol.
“Wijn met minder alcohol is mogelijk dankzij een relatief nieuwe methode. Daarbij wordt de wijn ‘uit elkaar gehaald’”, zegt wijnconsultant Frank Donker. “De aroma’s, alcohol en vloeistof worden gescheiden. Daarna wordt de alcohol deels toegevoegd.” De smaak is veel beter dan bij alcoholvrije wijn. Een nadeel is wel dat de wijn door de extra handelingen veel duurder wordt.
Kenners zijn het erover eens dat Riesling de ultieme druif is om laagalcoholische wijn van te maken.
Kenners zijn het erover eens dat Riesling de ultieme druif is om laagalcoholische wijn van te maken. “Een koud klimaat geeft minder alcohol en meer zuren”, verklaart vinoloog Robert Verweij. Wie op zijn gezondheid let, kan volgens Edo Kruidering best voor natuurwijn kiezen. “Natuurwijn bevat doorgaans van nature minder alcohol.” Ook bij bubbels zit je veilig, zegt Verweij. “Mousserende wijn zoals champagne en cava komen bijna nooit boven 12,5 procent.
Is wijn zonder alcohol of light-wijn gezonder?
“Light-wijn mag dan wel maar 8 procent alcohol bevatten, toch blijft in de wijn meer suiker over en dat is ook niet bepaald gezond”, stelt Kruidering. Hoeveel suiker er in een fles wijn zit, is voor consumenten niet duidelijk. Het etiket hoeft geen ingrediënten en voedingswaarden te vermelden, iets dat bij alle andere levensmiddelen wel verplicht is.”
“Dat er suiker in de wijn is achtergebleven, is ook niet altijd merkbaar. Zuren kunnen de zoetheid maskeren. De hoeveelheid calorieën die in wijn zitten, zijn ook grotendeels veroorzaakt door niet-gefermenteerde suikers in de wijn. Die suikers worden niet omgezet tot alcohoL. Initiatieven zoals PURE The Winery, proberen daar met suikervrije wijnen vandaag ook al oplossingen voor te bedenken. Maar in elke variant van wijn zit sowieso heel wat suiker.
Na cola en chips is er dus nu ook de lightversie van wijn. Je krijgt een derde van de hoeveelheid alcohol binnen. Dat maakt wijn nog niet gezond, maar wel béter, door de verminderde alcohol. En het is smakelijker dan wijn waar helemaal geen alcohol in zit. Goede alcoholvrije wijnen gaat volgens kenners nog niet voor meteen zijn.
Lees ook:
Biersommelier test 10 alcoholvrije bieren en is aangenaam verrast: “Dit merk toont de rest hoe het moet” (+)
Zoetstof in Cola Zero en kauwgom mogelijk kankerverwekkend volgens WHO: zullen lightdranken binnenkort verdwijnen? (+)
Wat is de impact van alcohol op de kans dat je kanker krijgt? Toxicoloog legt uit: “Je kan het niet helemaal vergelijken met een sigaret” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Bakken regen deze week: hoe vermijd je vervuild water in je regenput?
-
PREMIUM
Zijn voorverpakte groentepannenkoeken gezonder dan gewone pannenkoeken?
Na ‘groentewraps’ en pizzabodems met extra groenten in, vind je sinds kort ook pannenkoeken met extra groenten in de winkelrekken. Op de verpakking staat dat ze dankzij die toegevoegde groenten een gezondere optie zijn. Maar klopt dat ook? En zijn ze gezonder dan ‘gewone’ of bananenpannenkoeken? Onze HLN-diëtiste Sanne Mouha neemt de verpakkingen en ingrediënten onder de loep. -
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
-
Spaargids.be
Wat gebeurt er met je woonlening, spaarcenten en verzekeringen bij een scheiding?
-
Wat bestellen we deze zomer op het terras? "Dankzij deze trend hoef je geen cola meer te bestellen als je geen alcohol drinkt”
Wat schenkt de barman ons dit jaar op het zomerterras in? En welke ingrediënten kunnen niet ontbreken in onze maaltijden? Culinair journaliste en foodblogger Manon Van Aerschot en trendwatcher Saskia Neirinckx delen de smakelijkste trends van zomer 2023. “Deze keuken is vooral bekend van ceviche en volledig in opmars.” -
PREMIUM
Onze huissommelier proeft alcoholvrije wijnen en bubbels uit de supermarkt: “Je hebt het gevoel dat dit druivensap is”
Kan je met alcoholvrije dranken net zo lekker klinken op heuglijk nieuws als met de real deal? Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia is zwanger en proefde daarom vijftien alcoholvrije (schuim)wijnen uit de supermarkt. “Alcohol is de ruggengraat van wijn. Alcholvrije wijn mist dan ook vaak body. Toch zijn er een aantal zeker het proberen waard.” Welke scoorde het best én het slechts? -
PREMIUM
Hoe cafeïnevrij (en gezond) is decakoffie? “Lange tijd was het écht brol”
-
Independer
LEZ in België: in welke steden riskeer je 350 euro boete vanaf een derde overtreding?
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
Steeds minder mensen starten met een uitgebreide wijnkelder om wijn te bewaren, maar gaan eerder voor een kleinere koelkast. Veel wijnkelders worden daardoor verkocht, en daar kan je nog een mooi centje voor in de plek krijgen. “De voorbije twintig jaar was beleggen in wijn winstgevender dan andere beleggingsvormen”, weet wijnexpert Chris Thiran van Belgium Wine Watchers en Best Wine Auctions. Hoeveel krijg je voor sommige flessen? En hoe pak je dat aan? -
PREMIUM86
Ooit werd River Cola beschaamd weggemoffeld, vandaag heeft cola ‘van den Aldi’ cultstatus bereikt: hoe komt dat?
River Cola blaast 50 kaarsjes uit. Op die halve eeuw tijd heeft het imago van de cola ‘van den Aldi’ een evolutie doorgemaakt. Ooit werden de blikjes diep en beschaamd in de boekentas weggemoffeld, maar vandaag zijn ze stigma van ‘arme mensen-cola’ kwijt. Marketingprofessor Luk Warlop legt uit hoe dat gelukt is. -
PREMIUM
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"