© AP

WIMBLEDON. Tsitsipas schakelt Murray uit na geweldige vijfsetter, sublieme Djokovic walst ook over Wawrinka zonder setverlies

De clash tussen Stefanos Tsitsipas (ATP 5) en Andy Murray (ATP 40) op Wimbledon heeft vijf sets en 4u43 geduurd, gespreid over twee dagen, maar we hebben een winnaar: na een knappe comeback haalde de 24-jarige Griek het. Novak Djokovic (ATP 2) walste op zijn beurt in drie sets over de Zwitser Stan Wawrinka (ATP 88). In het vrouwen dubbel hebben Elise Mertens en Kirsten Flipkens zich weten de plaatsen voor de tweede ronde.

Jens Heylen, Michaël Van Damme
Bron: BELGA

Stefanos Tsitsipas boekte in zijn tweederondematch tegen Andy Murray een prachtige 7-6(3), 6-7(2), 4-6, 7-6(3) en 6-4-zege.

De 24-jarige Griek stond donderdagavond 2-1 achter tegen tweevoudig Wimbledon-kampioen Murray.Toen de wedstrijd vandaag in de stralende zon werd hervat, toonde de als vijfde geplaatste Tsitsipas een ongelooflijke kalmte om een spannende vierde set in een tiebreak naar zich toe te trekken, nadat beide spelers ijzersterk hadden geserveerd.

De 36-jarige Murray, die in 2019 een heupvervangende operatie onderging, begon er in de vijfde vermoeid uit te zien en Tsitsipas brak voor het eerst de opslag van Murray.

Tsitsipas ging door en hoewel hij op 5-4 een paar matchpoints verspeelde, maakte hij het derde matchpoint af met een ace.

© AP

Novak Djokovic laat ook tegen Wawrinka geen enkele set liggen

Op het centre court won Novak Djokovic , nummer 2 van de wereld, in drie sets met 6-3, 6-1, 7-6 (7/5) van de Zwitser Stan Wawrinka, voormalig nummer 3 van de wereld maar nu gerangschikt als 88e in de ATP. De wedstrijd duurde amper 2 uur en 6 minuten en de Serviër toonde opnieuw zijn klasse met enkele knappe punten en zonder setverlies.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor een plaats in de kwartfinales neemt de Serviër het op tegen de Pool Hubert Hurkacz (ATP 18). Djokovic, zevenvoudig winnaar in Londen, zou Roger Federers record van titels op de Londense grasmat kunnen evenaren als hij dit jaar de trofee in handen krijgt: het zou zijn 24e Grand Slam-titel zou zijn.

© EPA-EFE

Caroline Garcia in derde ronde uitgeschakeld

Vijfde reekshoofd Caroline Garcia (WTA-5) heeft zich vrijdag niet voor de achtste finales van Wimbledon kunnen plaatsen. De 29-jarige Française liet zich in de derde ronde verrassen door de Tsjechische Marie Bouzkova (WTA-33). In 2 uur en 33 minuten maakte die er 7-6 (7/0), 4-6 en 7-5 van. Vorig jaar schopte Bouzkova het tot de kwartfinales op het heilige gras van Wimbledon, ook toen na een overwinning (7-5, 6-2) tegen Garcia. Om even goed te doen moet ze deze keer haar landgenote Marketa Vondrousova (WTA-42) verslaan.

© AP

Elise Mertens gaat wel door in het dubbel

Na haar uitschakeling donderdag in de tweede ronde van het enkelspel heeft Elise Mertens revanche kunnen nemen in het dubbelspel op Wimbledon dankzij een makkelijke 6-0 en 6-2-zege tegen Kichenok-Rosolska. Elise Mertens en Storm Hunter zijn in het vrouwen dubbelspel het derde reekshoofd. In de tweede ronde treffen ze de winnaressen van het duel tussen de Chileense Alexa Guarachi en de Nieuw-Zeelandse Erin Routliffe enerzijds en de Roemeense Irina-Camelia Begu en de Oekraïense Anhelina Kalinina anderzijds.

Elise Mertens won het dubbelspel op Wimbledon in 2021, aan de zijde van de Taiwanese Hsieh Su-Wei. Vorig jaar was ze samen met de Chinese Zhang Shuai verliezend finaliste.

© BELGA

Ook Kirsten Flipkens (WTA 49 dubbel) blijft in het dubbelspel in het tornooi aan de zijde van de Hongaarse Timea Babos (WTA 61 dubbel).

In de openingsronde haalden ze het op Court 7 in twee sets van de Amerikaanse Asia Muhammad (WTA 35 dubbel) en de Mexicaanse Giuliana Olmos (WTA 16 dubbel), de tiende reekshoofden: 6-3 en 6-4 na 1 uur en 24 minuten. In de tweede ronde wachten de Amerikaanse Lauren Davis en de Nederlandse Rosalie van der Hoek (WTA 149 dubbel).

Later vandaag kwam Flipkens ook nog in actie in het gemengd dubbel. Daarin werd ze samen met de Fransman Edouard Roger-Vasselin in de eerste ronde uitgeschakeld met 1-6, 7-6 (8/6) en 6-2 tegen de Britten Jonny O’Mara en Olivia Nicholls.

Joran Vliegen wist zich in het gemengd dubbelspel dan weer te plaatsen voor de 1/8ste finales. Aan de zijde van de Chinese Xu Yifan won hij in de eerste ronde met 4-6, 7-6 (10/8) en 6-4 van de Engelsman Neal Skupski en de Amerikaanse Desirae Krawczyk, die het tweede reekshoofd waren. Om een plaats in de kwartfinales geven Vliegen en Xu de Australiër Alex De Minaur (ATP 158) en de Engelse Katie Boulter partij.

Kirsten Flipkens© BELGA

Alcaraz stoomt door naar derde ronde

Naast Stefanos Tsitsipas wisten nog een aantal reekshoofden bij de mannen zich te plaatsen, zij het met meer gemak. De Spaanse nummer een van de wereld Carlos Alcaraz kende geen moeite om door te stoten naar de derde ronde. Op Centre Court haalde Alcaraz het in de tweede ronde in drie sets van de Fransman Alexandre Muller (ATP 84): 6-4, 7-6 (7/2) en 6-3 na 2 uur en 33 minuten. Alcaraz blijft zo foutloos.

In de derde ronde wacht de winnaar van het duel tussen de Australiër Jason Kubler (ATP 77) en het Chileense 25e reekshoofd Nicolas Jarry (ATP 28).

© AP

Ook de Rus Daniil Medvedev (ATP 3) heeft zich vlot geplaatst. Het derde reekshoofd ging in de tweede ronde in drie sets voor bij de Fransman Adrian Mannarino (ATP 35): twee keer 6-3 en 7-6 (7/5) na 2 uur en 24 minuten. Het duel was donderdagavond al van start gegaan, maar moest toen stopgezet worden vanwege de invallende duisternis.

Ook het Russische opslagkanon blijft zo foutloos op het Londense gras. In de derde ronde wacht met de Hongaar Marton Fucsovics (ATP 67) geen onneembare horde.

© AFP

Ook Holger Rune mag een ronde verder

De Deense nummer zes van de wereld rekende in de tweede ronde op Court 3 in drie sets af met de Spanjaard Roberto Carbales Baena (ATP 57): 6-3, 7-6 (7/3) en 6-4 na 2 uur en 37 minuten.

In de volgende ronde staat Rune tegenover de winnaar van het duel tussen de Nederlander Botic Van De Zandschulp (ATP 44) en het Spaanse 31e reekshoofd Alejandro Davidovich Fokina (ATP 34).

Matteo Berrettini (ATP 38), de verliezende finalist van 2021, had aan drie sets voldoende om Alex de Minaur (ATP 17), vijftiende reekshoofd, uit het toernooi te kegelen: 6-3 en twee keer 6-4. De Minaur was in de openingsronde in vier sets te sterk gebleken voor onze landgenoot Kimmer Coppejans (ATP 188).

© REUTERS

Iga Swiatek naar de 1/8ste finales

‘s Werelds nummer een bij de vrouwen, Iga Swiatek, zit al een stap verder en heeft zich voor de 1/8ste finales van Wimbledon geplaatst. In de derde ronde nam de 22-jarige Poolse in 1 uur en 43 minuten met 6-2 en 7-5 de maat van de Kroatische Petra Martic (WTA-29).

Met een achtste finale evenaart Swiatek haar beste resultaat op Wimbledon. Om nog beter te doen moet ze voorbij de Zwitserse Belinda Bencic (WTA-14), die de Poolse Magda Linette (WTA-24) met 6-2 en 7-5 uitschakelde.

© EPA-EFE

Negende reekshoofd Petra Kvitova (WTA 9) wist zich probleemloos te plaatsen voor de derde ronde.

Op Court 2 in de Britse hoofdstad Londen gunde ze de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich (WTA 69) in de tweede ronde slechts vier games: twee keer 6-2 na 1 uur en 14 minuten.

In de derde ronde staat ze eerstdaags tegenover de winnares van het duel tussen de Servische kwalificatiespeelster Natalija Stevanovic (WTA 225) en de Duitse lucky loser Tamara Korpatsch (WTA 122).

De intussen 33-jarige Kvitova won Wimbledon twee keer (2011 en 2014).

© AFP

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer