Federaal parlement / Gunther Vanden Eynde / Herman Matthijs.
Volledig scherm
PREMIUM
Federaal parlement / Gunther Vanden Eynde / Herman Matthijs. © Photo News / rv / Jonas Lampens/ID / AFP

“Per stem krijgt partij 3 euro”: Belgische partijen nooit zo rijk, maar waarom lukt het dan niet om te sleutelen aan de partijfinanciering?

politiek165 miljoen euro: zo rijk zijn de Belgische partijen. Keer op keer wordt in de Wetstraat een ballonnetje gelost om de partijfinanciering heruit te vinden, maar dat blijft telkens dode letter. Hoe komt het dat partijen op zo'n berg geld zitten? En waarom komt er van een hervorming niets in huis? “Als u de penningmeester bent van een partij die op winst staat in de peilingen, waarom zou u dan het systeem willen wijzigen? Na de verkiezingen passeren zij langs de kassa.”

72 reacties

  • Guido Symons

    10 maanden geleden
    Waarom wordt Open VLD niet vernoemd? Waarschijnlijk zijn ze failliet.
  • phil smedts

    10 maanden geleden
    Centen afpakken van de burger om zelf grote voordelen en rijkdom te behouden is zoveel leuker dan in je eigen kassa graaien. NVA is daar kampioen in.
  • Marianne Van Avondt

    10 maanden geleden
    In België staat N-VA qua partijdotaties op eenzame hoogte. Vlaams Belang staat op nummer 3 N-VA is ook de rijkste partij. Bijna zo rijk als alle Vlaamse partijen samen.Nochtans is N-VA een relatief jonge partij in verhouding met CD&V, Vooruit, openVLD en Groen.
  • Hugo vanderoosbeek

    10 maanden geleden
    Ik denk dat de vraag in de titel van dit artikel zichzelf beantwoordt. Nogal wiedes !
  • emiel wouters

    10 maanden geleden
    een stem een euro.