www.detiffe.com

Studiecentrum voor Kernenergie Mol krijgt nieuwe gebouwen voor opslag radioactief afval en medisch onderzoek

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft groen licht gegeven voor twee nieuwe gebouwen bij het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Daar kan radioactief afval tijdelijk worden opgeslagen en radioactieve materialen worden gemaakt voor medische toepassingen, meer bepaald kankerbehandelingen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een omgevingsvergunning gegeven voor twee nieuwe gebouwen bij het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. Ze zijn bedoeld voor het verwerken en het onderzoeken van radioactief afval. Na een openbaar onderzoek waren er geen bezwaren. De adviezen waren ook positief, ook dat van de nucleaire waakhond FANC.

Belovende stap in strijd tegen kanker

Eén van de gebouwen is bedoeld voor het veilig tijdelijk stockeren van radioactief materiaal. Deze activiteit is nu gevestigd in een ander gebouw dat in de toekomst ontmanteld wordt. In een tweede gebouw zal de productie van radioactieve materialen voor medische toepassingen gebeuren. Dat onderdeel zal deel uitmaken van de medische campus binnen de site. Het betekent een veelbelovende stap in de strijd tegen kanker. Het gebouw zal namelijk een prominente rol spelen in de productie van therapeutische radio-isotopen en radiofarmaca, de toekomst van doelgerichte kankerbehandelingen.

Meest gelezen