Schotland wil drugs legaliseren, maar Londen zegt neen

Als het aan Schotland ligt, worden drugsgebruikers er niet langer gestraft. Dat zegt de Schotse minister voor Drugs en Alcohol Elena Whitham. Ze vreest dat straffen drugsgebruikers ontmoedigen om hulp te zoeken. Maar de Britse eerste minister heeft geen oren naar de plannen.

"De oorlog tegen drugs is mislukt", zei de Schotse minister Elena Whitham vrijdag op een persconferentie. Whitham is bevoegd voor de bestrijding van alcohol- en drugsproblemen in de Schotse regering. "Onze huidige drugswetgeving houdt mensen niet tegen om drugs te gebruiken, om eronder te lijden en vooral, om eraan te sterven."

Daarom pleit Whitham ervoor om drugsbezit voor persoonlijk gebruik legaal te maken. Dat moet de drempel verlagen voor drugsgebruikers om hulp te zoeken. De Schotse regering wil daarmee het voorbeeld volgen van Portugal. Dat legaliseerde in 2001 als eerste land in Europa druggebruik. Die wetgeving heeft de voorbije twintig jaar stand gehouden, ongeacht de samenstelling van de regering.

Schotland heeft wel degelijk een drugsprobleem. Nergens in West-Europa vallen er meer drugsdoden dan in Schotland. Vorig jaar stond de teller op 200 doden per miljoen inwoner. Ter vergelijking: dat is drie keer meer dan het hele Verenigd Koninkrijk, waar Schotland onderdeel van is. In België stierven er in 2017 "slechts" 10 mensen door een overdosis per miljoen inwoners (al is de vraag wel of die cijfers op dezelfde manier geteld worden).  

Tijd dus om daar iets aan te doen, vindt Whitham. Ze wil ook ruimtes inrichten waar onder toezicht drugs gebruikt kunnen worden, en eventueel de toevoer van drugs reguleren.

Geen groen licht uit Londen

Maar niet elke Schot vindt dat de juiste manier om het probleem aan te pakken. "Iedereen die denkt dat drugs niet langer strafbaar maken levens zal redden, in plaats van te investeren in rehabilitatie en herstel, weet niet waarover hij praat, of liegt gewoon", tweette het Schotse parlementslid Murdo Fraser. Ook zijn Schotse Conservatieve Partij, die in de oppositie zit, vindt het een slecht idee.

Maar dat de oppositie niet mee wil, is niet het grootste probleem waar de Schotse minister Whitham mee af te rekenen zal krijgen, als ze drugsgebruik ook daadwerkelijk wil legaliseren. 

Daarvoor zou Whitham groen licht moeten krijgen van de Britse regering. Maar de eerste minister, Rishi Sunak, is dat niet van plan, liet hij weten via zijn woordvoerder. "Er zijn geen plannen om onze strenge houding tegenover drugs te veranderen", klonk het.

Meest gelezen