Kernkabinet onderhandelt opnieuw over pensioenen na stroeve gesprekken over fiscale hervorming

Premier De Croo.© Hans Lucas via AFP

De topministers van Vivaldi zitten sinds acht uur zondagavond opnieuw samen in de ambtswoning van premier De Croo. Nadat de onderhandelingen over de fiscale hervorming zaterdagavond vrij stroef verliepen, ligt zondagavond opnieuw het pensioendossier op tafel. Van een mogelijk akkoord dit weekend, zoals in de loop van zaterdag geopperd werd, is geen sprake meer.

mts
Bron: BELGA

Het kernkabinet vergaderde zaterdag van de middag tot na middernacht, maar vooruitgang werd niet geboekt. Socialisten en groenen wezen naar de MR, die elk voorstel dat op tafel kwam, afwees. Maar de Franstalige liberalen weigerden de zwartepiet. Ze wezen erop dat ze vanaf het begin een koppeling wilden met de hervorming van de arbeidsmarkt, en merkten op dat ook de andere partijen opmerkingen hadden.

Daarop werden zondag werkgroepen aan het werk gezet en startte premier De Croo bilaterale (telefonische) contacten op. Het kabinet van de premier stelde met het kabinet van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) een gezamenlijke nota over de pensioenen op, die zondagavond als eerste op tafel komt. Daarin is onder meer sprake van de pensioenbonus, de aanpassing van de periquatie van de ambtenarenpensioenen, maatregelen om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen te verminderen en aanpassingen aan het plafond-Wijninckx. 

Bij verschillende kabinetten wordt zondagavond teruggegrepen naar het pensioendossier in een poging om de onderhandelingen opnieuw vlot te trekken. In functie van hoever het kernkabinet geraakt, komen daarna de fiscale hervorming en de arbeidsmarkt aan bod, is te horen. Maar het optimisme lijkt bij heel wat kabinetten niet erg groot.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen