Dankzij de gouden tips van Kim Clijsters: Amerikaan die twee jaar geleden nog aan stoppen dacht staat in kwartfinale Wimbledon

Twee jaar geleden dacht hij nog serieus na om ermee te stoppen en enkele weken terug frustreerde hij zich zo hard om op gras te tennissen. Maar nu staat Christopher Eubanks (ATP 43) plots in de kwartfinales van Wimbledon. En daar zit Kim Clijsters voor iets tussen.

Jorunn Vannoorden

“Hoezo Kim Clijsters?”, horen we u al denken. Het zit zo: de 27-jarige Eubanks merkte in de voorbereiding op Wimbledon dat op gras spelen echt zijn ding niet is. Het voelde onwennig en de Amerikaan haalde zijn niveau niet. Ten einde raad stuurde hij een berichtje naar Kim Clijsters, de twee zijn vrienden. “Ik snap echt niet waarom we op zo een ondergrond spelen”, klonk het toen gefrustreerd bij Eubanks. “Zo oneffen, gewoon stom. Ik krijg mijn voetenwerk niet op orde.”

Al snel antwoordde Clijsters en gaf ze hem gouden tips uit haar ervaring op het gras. “Ik begrijp je frustraties, ik had het ook altijd lastig op gras, zeker met mijn voetenwerk.” Laat dat nu het probleem geweest zijn van Eubanks, die moeite had om snel van richting te veranderen uit de hoeken. “Probeer elke dag op training oefeningen te doen op het snelle voetenwerk”, tipte ze de Amerikaan. Ze raadde hem ook nog aan gebruik te maken van zijn geweldige opslag (Eubanks is 2 meter en 1 centimeter groot en sloeg dit tornooi al 72 (!) aces) en dat hij meer door zijn knieën moest gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De tips van Clijsters waren goed binnengekomen bij Eubanks, want op het gras van Mallorca won hij vijf matchen op rij om zo z’n allereerste ATP-titel te behalen. En dat twee jaar nadat hij er eigenlijk serieus over nadacht om te stoppen met tennis. Toen stond hij rond plaats 200 op de wereldranglijst en had hij het mentaal moeilijk: “Als ik volgend jaar nog sta waar ik nu sta, dan zoek ik iets anders”, klonk het.

Gelukkig deed Eubanks dat niet, want twee jaar later ziet zijn tenniscarrière er een pakje rooskleuriger uit. En nu staat hij dus in de kwartfinale van Wimbledon. De Amerikaan zorgde maandag opnieuw voor een verrassing door Stefanos Tsitsipas (ATP 5) in de achtste finales uit het toernooi te kegelen. Eubanks haalde het in de vierde ronde na een spannende vijfsetter van Tsitsipas: 3-6, 7-6 (7/4), 3-6, en twee keer 6-4 na ruim drie uur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eubanks staat zo voor de eerste keer in de kwartfinale van een grandslamtoernooi. Op de Australian Open en de US Open is zijn beste resultaat een stek in de tweede ronde, op Roland Garros ging hij er vorige maand in de openingsronde uit. Op Wimbledon staat de Amerikaanse laatbloeier voor het eerst op de hoofdtabel.

Bij de laatste acht staat Eubanks tegenover het Russische opslagkanon Daniil Medvedev (ATP 3), het derde reekshoofd op de All England Club. In de achtste finales ging hij eerder op de dag voorbij de Tsjech Jiri Lehecka (ATP 37), die na twee sets (6-4 en 6-2) in het voordeel van Medvedev geblesseerd moest opgeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer