Mark Rutte na aangekondigde exit: “MH17 was moeilijkste moment uit premierschap”

“MH17”. De Nederlandse premier Mark Rutte (56) twijfelde geen seconde over een antwoord op de vraag wat hem het meest is bijgebleven tijdens zijn premierschap. Rutte, die maandagochtend zijn vertrek uit de politiek aankondigde, heeft in een periode van net geen 13 jaar een heleboel woelige waters doorzwommen. Maar de vliegtuigramp waarbij in totaal 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven lieten, heeft de diepste indruk op zijn carrière en hem als persoon nagelaten, geeft de VVD’er toe. “Dat is zo’n morele plicht om uiteindelijk die daders te kunnen vinden”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde premier.

wvb
Bron: De Telegraaf

Verder stipt Rutte het belang van partijoverschrijdend werken aan als het over het aanpakken van een soortgelijke (grote) crisis gaat. “Ik ben het totaal oneens met iemand als Geert Wilders, maar dat staat nooit in de weg om er een goede persoonlijke verstandhouding op na te houden. Dat is ook belangrijk, want als er een écht grote crisis is, dan wil je niet dat partijleiders eerst nog allerlei conflicten moeten bijleggen.”

MH17-ramp

Op 17 juli 2014 stortte passagiersvliegtuig MH17 van Malaysian Airlines, die vanuit Amsterdam koers zette richting Kuala Lumpur, neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove. Een gebied dat op dat moment ook al in oorlog was. Alle 298 inzittenden, inclusief het 15-koppige boordpersoneel, kwamen daarbij om het leven. Het merendeel van de mensen aan boord waren Nederlanders, en er zaten ook vier Belgen op de noodlottige vlucht.

Uit een moeizaam verlopen onderzoek door het Joint Investigation Team, een internationaal onderzoeksteam bestaande uit Nederland, België, Australië, Maleisië en Oekraïne, bleek dat het vliegtuig werd neergeschoten vanuit pro-Russisch rebellengebied. Met een Russische Boek-raket, die vanuit Rusland naar Oekraïne was gebracht.

In november vorig jaar, acht jaar na de ramp, werden drie Russische mannen door de rechtbank van Den Haag bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Daarnaast moesten de daders een schadevergoeding aan de nabestaanden betalen van in totaal ruim 16 miljoen euro.

LEES OOK. Nederlandse premier Mark Rutte stapt uit politiek: “Met veel emotie en met gemengde gevoelens”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER