Archiefbeeld Spaanse maritieme hulpdienst
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

86 vluchtelingen en migranten gered van boot nabij de Canarische eilanden

Ongeveer 86 migranten uit Sub-Sahara-Afrika zijn gered van een boot voor de kust van de Canarische Eilanden. Of het gaat om een van drie schepen met vluchtelingen en migranten die sinds eind juni vermist raakten voor de Canarische eilanden, is niet duidelijk. 

Vijftien dagen geleden verlieten twee schepen Senegal richting de Spaanse Canarische eilanden. Het eerste schip had rond de 65 mensen aan boord, het tweede tussen de 50 en 60. Op 27 juni vertrok een derde schip met 200 mensen aan boord. Sindsdien zijn de drie schepen spoorloos verdwenen. Minstens 300 mensen geraakten daarbij dus vermist. 

Helena Maleno van de hulporganisatie voor migranten Walking Borders zegt dat de families van de opvarenden niets meer gehoord hebben sinds hun vertrek. "Ze zijn zeer ongerust", vervolgt Maleno. "Het gaat om rond de 300 mensen uit dezelfde regio. Ze hebben het land verlaten door de instabiliteit in Senegal".

De eerste twee schepen vertrokken vanuit Mbour. Het derde schip vertrok vanuit Kafountine, in het zuiden van Senegal en op een 1.700 kilometer van het Canarische eiland Tenerife. De Spaanse maritieme hulpverleners zijn ingeschakeld om de schepen op te sporen.

Vanmiddag meldde de Spaanse maritieme hulpverlening dat een schip was aangetroffen op zo'n 140 kilometer ten zuiden van Gran Canaria. Of het gaat om een van de boten die al twee week vermist zijn, is niet duidelijk. De boot had 86 mensen aan boord, die in goede gezondheid verkeerden.

Politieke instabiliteit

Het is al enige tijd onrustig in Senegal, waardoor sommige Senegalezen de oversteek maken. De instabiliteit in het land is het gevolg van politieke onrust na de veroordeling van oppositieleider Ousmane Sonko in een verkrachtingszaak. Zijn aanhangers beschouwen de veroordeling als een poging om Sonko politiek uit te schakelen naar aanloop van de presidentsverkiezingen in 2024. Sonko heeft daarbij ook zelf opgeroepen om op straat te komen, wat leidde tot heel wat conflicten met de ordediensten. Vele Senegalezen zijn daarom bezorgd over de democratie in hun land.

Atlantische zeeroute

De Canarische eilanden liggen voor de kust van West-Afrika en zijn een belangrijke bestemming voor migranten uit Sub-Sahara Afrika die naar Spanje willen trekken. In 2020 kwamen meer dan 23.000 vluchtelingen en migranten aan wal. Daarmee werd een piek bereikt. De Atlantische route is daarbij een van de dodelijkste ter wereld. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties lieten al minstens 559 mensen, onder wie ook 22 kinderen, het leven bij de overtocht naar de Canarische eilanden in 2022.

Meest gelezen