BNP Paribas Fortis moet boete van 15 miljoen euro betalen wegens te zwakke opsporing van witwassen

Bankentoezichthouder De Nationale Bank legt BNP Paribas Fortis een boete op van 15 miljoen euro, omdat de bank jarenlang in haar interne opsporingsregels te weinig deed om witwaspraktijken tegen te gaan.

In het nieuws: De sanctiecommissie van de NBB publiceert haar beslissing van 2 juni over de witwaspreventie bij BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land. Haar eindoordeel: de bank heeft tussen november 2014 en juni 2019 verscheidene tekortkomingen in de interne procedures tegen witwassen laten bestaan, zelfs nadat in 2017 de antiwitwasgeving in ons land beduidend strenger werd.

De boete: Het leidt tot een administratieve boete van 15 miljoen euro, de grootste boete ooit uitgeschreven door de NBB, die daarbij rekening hield met de grootte van de bank. Door BNP Paribas Fortis expliciet te noemen, krijgt de bank ook een publiekelijke blaam.

Goud

Meer details: Volgens de NBB ging de bank te laks om met klantengroepen die nochtans als risicogevoelig gelden. BNP Paribas Fortis voerde bijvoorbeeld de waakzaamheid niet op bij transacties met goud of andere edele metalen, hoewel verhoogde alertheid en interne alarmen in die gevallen vereist zijn.

De situatie vandaag: BNP Paribas Fortis zegt dat de mankementen intussen zijn aangepakt en dat ze nooit tot nadelige gevolgen geleid hebben voor de klanten.

Meer