De Polder

Spontane staking bij chauffeurs van onderaanneming De Lijn: hele dag hinder voor busverkeer in Antwerpen

Heel wat chauffeurs van busbedrijf De Polder, een onderaanneming van De Lijn, hebben deze ochtend het werk spontaan het werk neergelegd. Door de staking is er al de hele ochtend hinder bij het busverkeer in de Antwerpse noord- en zuidrand, op Linkeroever en ook in het centrum.

Door een spontane staking van chauffeurs bij het Antwerpse busbedrijf De Polder is het busverkeer in Antwerpen ernstig verstoord. De chauffeurs klagen de hoge werkdruk aan bij het busbedrijf dat in onderaanneming voor De Lijn werkt. "Ze krijgen geen deftige opleiding en moeten de routes zelf maar wat uitzoeken onderweg, wat voor heel wat stress zorgt", zegt Carine Dierckx van de socialistische vakbond BTB.

Sommige bussen verliezen zoveel olie dat je er elke keer dat ze uitrijden er een liter olie moet inkappen

Carine Dierckx van de socialistische vakbond BTB

Ook de bussen zelf zouden in slechte staat zijn. "Sommige bussen verliezen zoveel olie dat je er elke keer dat ze uitrijden een liter olie moet inkappen", geeft Dierckx mee. "Andere bussen hebben technische mankementen zoals lichtjes die blijven branden met waarschuwingen. En dat zijn zaken die echt niet veilig meer zijn."

Hele dag hinder

"Deze ochtend zijn maar drie van de twintig bussen uitgereden en deze situatie zal wellicht de rest van de dag aanhouden." De staking veroorzaakt vooral hinder in de noord- en zuidrand van de stad. Maar ook op Linkeroever en gedeeltelijk in het centrum is er hinder. De buslijnen met de meeste hinder zijn 32, 36, 51, 99, 141/140, 600, 610, 620, 762. De Lijn vraagt om gebruik te maken van de routeplanner als je een busrit plant. 

De Polder en De Lijn hebben na de ochtendspits een overleg gehouden. Volgens De Lijn was het een positief overleg en zijn enkele chauffeurs intussen weer aan de slag. De inhoud van dat overleg blijft intern. Morgen komt er een nieuw overleg, waar ook de vakbonden bij betrokken zullen zijn. "We vragen een duidelijk plan van aanpak om de problemen op te lossen", klinkt het nog bij de vakbond. 

Meest gelezen