Merksplas bereidt zich al voor op Kerstmis: Vrienden van de kerststal pikken traditioneel in juli het koren voor het stro in het dak

In Merksplas denken ze tijdens de zomervakantie al aan Kerstmis. Traditioneel heeft de vzw Vrienden van de kerststal vandaag het koren gepikt, dat tot stro zal gedorst worden om de kerststal in te kleden. Het is een jaarlijkse traditie. Dat koren pikken gebeurt ook met klassieke werktuigen, trekpaard en tractoren van meer dan 50 jaar oud.

Grote bedrijvigheid vandaag op een veld achter de kapel van de Kolonie in Merksplas. De Vrienden van de kerststal hebben er een halve hectare koren gepikt. Dat gebeurde op verschillende ambachtelijke manieren. Volledig met de hand, met behulp van een trekpaard en met tractoren die 60 en zelfs 70 jaar oud zijn. In oktober was dat koren gezaaid, ook al ambachtelijk. "We ploegen het veld met een paard en ik zaai met de hand", vertelt Herman Verstraelen.

Het is een jaarlijkse traditie en die lokt ook heel wat toeschouwers. "Volgend jaar kom ik meehelpen", vertelt een man die zijn 3 kleinkinderen mee heeft. "De burgemeester had gehoord dat ik met pensioen was", lacht hij. "Maar dit jaar had ik al beloofd om op de kleinkinderen te passen." Een koppel met 2 jonge kinderen nam speciaal een dag verlof om te komen kijken. "Dit kan je niet meer op veel plaatsen. Het is echt iets van de Kempen, van Merksplas."

Herman Verstraelen bij de klassieke machine om koren tot bundels te binden.

Het koren wordt in bundels gebonden en 'in hokken' gezet op het veld. Ook dat gebeurt met de hand of met een oude machine. "Het blijft hier nog een week staan nu", zegt Herman. "Als het graan weg is, dan zaaien we er mosterdzaad in. In oktober frezen we dat dan in als bemesting. Van het koren dat nu geoogst wordt, houden we zo'n 175 kilo graan over om opnieuw in te zaaien. De rest gaat naar een molenaar om te vermalen en te verwerken in dierenvoeding."

De Vrienden van de kerststal leverden ook al stro aan andere kerststallen, zoals die van Zondereigen, Turnhout en Brussel. Meer informatie over de kerststal en de voorbereidingen ervan, vind je op de website van de vzw Vrienden van de kerststal.

Meest gelezen