Tandenstokers of wollen draadjes tussen de deur kunnen dieventrucs zijn: zo ben je inbrekers te snel af 

"Als je een tandenstoker tussen de deur vindt, verwittig dan de politie. Het kan een inbrekerstruc zijn." De boodschap van de politie is duidelijk. De laatste dagen kregen ze in Edegem zo verschillende meldingen binnen. Niemand krijgt graag inbrekers over de vloer, dus we geven enkele tips om ze (hopelijk) te slim af te zijn. 

Tandenstokers, wollen draadjes of stukjes plakband tussen de deur: het kunnen zogenoemde "dievenmarkeringen" zijn. Het principe is simpel: de dieven brengen die markering aan op de deur om te controleren of bewoners thuis zijn of niet. De politiezone Hekla kreeg de afgelopen dagen verschillende meldingen over tandenstokers binnen. "De tandenstokers kunnen gebruikt worden als 'voorverkenning' voor een inbraak. Stokjes die blijven hangen of steken, zouden kunnen wijzen op een langdurige afwezigheid van de bewoners. Inbrekers denken dan ongestoord hun slag te kunnen slaan."

"Over het algemeen gaat het altijd om zaken die aangebracht worden aan de voordeur of de oprit. Die zaken ontwikkelen ook continu", benadrukt Sarah Debruyne van de politiezone Hekla. "Zo heeft onze recherche in het verleden ook al meldingen gekregen van wollen draadjes of grassprieten tussen de deuren. Het palet is zeer uitgebreid, dus een volledige lijst is er niet."

Het palet is zeer uitgebreid

Sarah Debruyne - politie Hekla

Ook bij de zone Sint-Niklaas zijn die zogenoemde dievenmarkeringen gekend. Vorig jaar hadden ze daar verschillende meldingen over draadjes of stukjes plastiek die met een soort gel op de deur aangebracht waren. 

Berucht zijn ook de markeringen op de straat, zo liepen er bij de politie in Sint-Niklaas ooit meldingen binnen over pijltjes die aangebracht waren. "Maar dat bleken achteraf wegmarkeringen."

Een kleine - geruststellende - kanttekening: de cijfers over het aantal woninginbraken zijn al jaren aan het dalen. De laatste volledige cijfers dateren van 2021, toen waren er 34.503 woninginbraken. In 2019 was er nog sprake van bijna 50.000, in 2013 zelfs nog 75.000. 

De belangrijkste tip: zet verdachte zaken niet op sociale media, maar bel naar de politie

Wanneer je iets verdachts opmerkt op, aan of rond je woning of oprit, moet je dat altijd aan de politie laten weten, benadrukt Debruyne. "Zet het vooral niet op sociale media, want dan kunnen we niet ingrijpen en zijn we te laat. Op het moment dat het zich voordoet, moet je ons bellen. Men zet zoiets vaak met goede bedoelingen op sociale media, maar zo belandt het bij het foute doelpubliek. Het is de politie die het moet weten. De meldbereidheid ligt aan de basis van de pakkans", besluit ze. 

Uiteraard is niet alles wat er misschien verdacht uit ziet ook effectief een dieventeken. "Maar het kan pas uitgesloten worden als we het verifiëren. We merken een bepaalde schroom om voor zoiets te bellen, maar dat hoeft niet. Liever een keer te veel, dan een keer te weinig bellen."

Samengevat: "Als je thuiskomt, en er is iets anders aan je huis, voordeur of oprit, verwittig ons dan."

Wat kan je zelf doen om inbraken te voorkomen?

Onder het motto "voorkomen is beter dan genezen": wat kan je zelf doen om de kans voor dieven zo klein mogelijk te maken? 

  • Sluit alle ramen en deuren, zelfs als je maar even weg bent. Doe de deur ook op slot (en trek ze dus niet gewoon achter je dicht)
  • Zorg voor goede verlichting in en rond de woning, bijvoorbeeld een spot die aangaat als er iemand aan de deur staat. 
  • Verstop je sleutels niet onder een mat of bloempot. 
  • Laat niemand zomaar binnen. 
  • Als je op reis gaat, zorg dan dat je huis er toch bewoond uitziet. Verwittig je buren of familie, dat zij de post af en toe kunnen uithalen of de gordijnen eens open of toe doen. Zet zeker niet op sociale media dat je met vakantie bent. Verschillende politiezones hebben ook een "afwezigheidstoezicht". Daar kan je laten weten dat je op reis bent, en dan controleert de politie af en toe je woning. 
  • Laat niets in de tuin rondslingeren. Denk hierbij aan ladders of gereedschap
  • Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht en zorg dat inbrekers niet kunnen binnenkijken. Het kan ook handig zijn om serienummers of waardevolle spullen te fotograferen. Als er dan toch ingebroken wordt, heb je de foto's om aangifte te doen.
  • Verschillende politiezones werken ook met een preventieadviseur, die komt gratis naar je huis kijken en geeft dan tips om je woning nog beter te beveiligen. 

Meest gelezen