Overnamebod Saverys kan onvoldoende aandeelhouders van Exmar overtuigen

Nicolas Saverys, de grootaandeelhouder van Exmar, wil de gastankerrederij van de beurs halen. Daarvoor moet hij 95 procent van alle aandelen in handen hebben. Hij is er in een eerste fase van zijn bod niet in geslaagd om voldoende aandeelhouders te overtuigen hun aandelen aan hem te verkopen.

In het nieuws: Saverys heeft slechts 74,35 procent van de aandelen in handen.

  • Exmar laat in een persbericht weten dat tijdens de initiële aanvaardingsperiode 29,14 procent van de uitstaande aandelen werden aangeboden. Saverys had via zijn vennootschap Saverex al een belang van 45,21 procent.
  • Als we rekening houden met de aandelen dat hij in eigen persoon in portefeuille heeft en met de eigen aandelen die aangehouden worden door Exmar loopt het bovenstaande percentage op tot 77,76 procent, wat nog altijd veel te weinig is om de overname te kunnen doen.
  • Ondanks de tegenvallende resultaten zal Saverys zijn bod van 11,10 euro per aandeel (na afhouding van een dividend van 1 euro dat eerder dit jaar werd uitbetaald) handhaven. De aandeelhouders die tot nu toe nog niet ingingen op het bod, krijgen tussen 28 augustus en 15 september de kans om dat alsnog te doen.

Kritiek op het bod

Terugblik: Het bod van Saverys is niet onbesproken. Volgens verschillende experts is Exmar veel meer waard.

  • Stefan Willems, beursexpert bij Spaarvarkens, is daar één van. Hij heeft na de bekendmaking van het overnamebod de website dejuisteprijs.be gelanceerd. Via die site wil hij voldoende aandeelhouders verzamelen om het bod te blokkeren. Hij is er tot nu in geslaagd om bijna 50 procent van de benodigde aandelen te verzamelen.
  • “Mede dankzij de steun van de beleggers op de beurs heeft Exmar in een moeilijke periode misschien wel een faillissement kunnen vermijden”, zei Willems in april tegenover onze site. “Het is dan ook een beetje bitter dat het bedrijf nu van de beurs weg wil.”
Meer