Maurits Vande Reyde (Open Vld) bijt van zich af na uitspraken over klimaatactivisten: “Twitter begrijpt geen ironie”

Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) ligt onder vuur na een TikTok-filmpje waarin hij uitspraken doet over klimaatactivisten. Volgens Vande Reyde werden zijn uitspraken uit de context gerukt. Ik zal er voor de mensen op Twitter misschien bijzetten wat ironie is. Op TikTok begrijpen ze dat wel, vertelde hij aan Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Maurits Vande Reyde:


Wat voorafging: Vande Reyde noemde klimaatactivisten in een TikTok-filmpje “idioten van het ergste soort” en suggereerde dat activisten in de cel thuishoren. De Open Vld-politicus kreeg onmiddellijk kritiek op Twitter van enkele Jong Groen-leden.

  • “Klimaatactivisten vinden dat we moeten ontgroeien en collectief verarmen. Zij gebruiken daar heel harde acties voor. Sportwedstrijden worden verstoord, autosnelwegen worden afgezet. Open Vld staat voor een positief verhaal van groene groei. Ik heb die boodschap op TikTok op een manier verteld die geschikt is voor dat medium. Als je dat vervolgens op Twitter gaat plaatsen en gaat oproepen om mij daar over te cyberpesten, zoals een Groen-medewerker heeft gedaan, dan krijg je een verhaal dat helemaal uit de context gerukt is”, verdedigt Vande Reyde zich.
  • “De ontvangers die daar ophef over maken, zijn in een bepaalde hoek te vinden. Allerlei gelijkgezinden van die Groen-medewerker hebben daar hun eigen verhaal van gemaakt. Maar als je de TikTok bekijkt, dan is de boodschap dat we moeten geloven in een positief verhaal. Misschien zijn personen op Twitter politiek vooringenomen. Ik zal er voor de mensen op Twitter misschien bijzetten wat ironie is. Op TikTok begrijpen ze dat wel.”
  • Vande Reyde: “Open Vld gaat niet mee in het verhaal van Groen dat je boete moet doen en dat het allemaal onze schuld is. Wij gaan ook niet mee in het verhaal van extreemrechts die zegt dat de klimaatproblemen worden overdreven. Het is een probleem waar we iets aan moeten doen, maar we kunnen dat doen op een manier waardoor we economische groei hebben. Als je inzet op onderzoek, ontwikkeling en innovatie kan er je extra jobs mee creëren.”
Meer