Herbie Hancock.

Gent Jazz sluit laatste dag af met Herbie Hancock, en blikt terug op een geslaagde editie: "Meer dan 40.000 bezoekers"

Zaterdag om 22 uur werd het laatste concert van de 22ste editie van Gent Jazz afgetrapt. De eer kwam toe aan de legendarische jazzpianist en componist Herbie Hancock. Greenhouse Talent, de kersverse organisator van Gent Jazz, blikt tevreden terug op het tiendaags festival: "Het voortbestaan van Gent Jazz is verzekerd", klinkt het. 

Gent Jazz sloot vanavond haar 22ste editie af met een zeer gesmaakt optreden van Amerikaans jazz-pianist en componist Herbie Hancock. De legendarische muzikant verdiende zijn strepen bij Miles Davis in de jaren zestig, en brak solo door in de jaren zeventig. Hij introduceerde het genre fusion jazz bij het grote publiek met zijn tijdloze plaat "Head Hunters". 

Hancock is goed voor veertien Grammy Awards en een Oscar. Noem hem dus gerust een afsluiter van formaat, zeker gezien zijn gezegende leeftijd van 83 jaar. En de rasmuzikant bewees zichzelf vanavond, na zestig jaar in het vak, nog steeds een levende jazzlegende.

Staande ovatie

Het publiek op Gent Jazz gaf Hancock een staande ovatie nog voor hij één noot speelde. Hij maakte een zeer humoristische en gevatte indruk, zowel in zijn bindteksten als in zijn pianospel. Het publiek droeg hem meteen op handen. De goed gevulde Gentse Bijlokesite, waar Gent Jazz ook dit jaar weer plaatsvond, kon haar jazz-hart ophalen.

IN BEELD - Herbie Hancock op de laatste dag van Gent Jazz:

(c) Michiel Devijver
all rights reserved
all rights reserved

40.000 bezoekers

De tiende en laatste dag van Gent Jazz was volledig uitverkocht, en vormde daarmee geen uitzondering op de andere festivaldagen: "7 van de 10 dagen waren uitverkocht. De andere drie dagen kenden een bezetting van 90 procent", vertelt persverantwoordelijke Liesbeth Rubben. "In totaal mochten we dit jaar meer dan 40.000 bezoekers optekenen."

Het zijn cijfers waar de nieuwe organisator, Greenhouse Talent, zeer tevreden mee is. Gent Jazz kende dit jaar een doorstart na het faillissement van de vorige organisator. De formule bleef zo goed als ongewijzigd. "We blikken zeer tevreden terug, en voelen ook veel enthousiasme bij ons publiek. Heel wat jazzliefhebbers zijn heel blij dat Gent Jazz terug is. En wij zijn blij dat de trouwe Gent Jazzers de weg terug naar ons hebben gevonden", vertelt Rubben.

Voortbestaan verzekerd

Voor Greenhouse Talent, dat eerder al grootschalige concerten van onder meer Rammstein, The Rolling Stones en Leonard Cohen organiseerde, vormde een tiendaags festival organiseren toch een kleine uitdaging: "Een festival dat tien opeenvolgende dagen duurt was nieuw voor ons."

"Maar alles is organisatorisch goed verlopen. We hebben Gent Jazz kunnen organiseren volgens de vertrouwde formule, en met dezelfde ingrediënten als de vorige edities: 64 artiesten waarvan 15 met Gentse roots, 2 podia, 500 medewerkers, 280 houten tafeltjes, 11 foodtrucks, 3 bars, 2 Omer biertrucks, 67 uur en 50 minuten jazz van de bovenste plank."

Het voortbestaan van Gent Jazz is dus ook verzekerd, klinkt het: "Liefst knopen we er nog minstens 25 edities van het jazzfestival aan vast. We zien alle Gent Jazzers alvast graag terug voor de 23ste editie volgend jaar", besluit Rubben.

Herbie Hancock was de afsluiter van Gent Jazz 2023. (c) Michiel Devijver
all rights reserved

Meest gelezen