Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Duurzaam, eerlijk en heerlijk: ontdek het verhaal achter de Ricola bonbons

Lisa Piotti
7 min read

We hebben er allemaal al wel eens eentje gegeten: een Ricola bonbon. Misschien heb jij wel standaard een doosje in je handtas zitten of in je auto liggen? Maar ken je ook het verhaal achter deze suikervrije heerlijkheid? Wij mochten het gaan ontdekken in Zwitserland, waar we kennismaakten met de geschiedenis, het productieproces en het gedachtengoed van Ricola.

Ricola’s geschiedenis

Bakker en banketbakker Emil Richterich richtte in 1930 Richterich en Compagnie op in Laufen, zijn
geboorteplaats. Achttien jaar later ontstond de naam Ricola, die voortkomt uit de initialen van
Richterich & Co., Laufen. In 1979 namen zonen Hans Peter en Alfred Richterich het roer over na de dood van hun vader. Vandaag is Ricola nog steeds in handen van de familie Richterich, ondertussen al vier generaties lang.

Tien jaar na het ontstaan van het bedrijf in 1930, legde Emil Richterich de basis voor zijn wereldwijde
succes, toen hij het geheime recept van Ricola ontwikkelde: een mix van dertien kruiden, die nog steeds de basis vormt van alle Ricola producten.

Ricola is een van ’s werelds meest innovatieve fabrikanten van kruidenbonbons. Het familiebedrijf
exporteert meer dan 60 kruidenspecialiteiten naar meer dan 45 landen in Europa, Azië en Amerika:
van suikervrije kruidenbonbons tot een breed aanbod kruidentheeën.

Gedachtengoed

Ricola hecht speciale aandacht aan de verse ingrediënten en het nauwkeurig verwerken van de
producten. Ook verantwoordelijk denken en handelen zit in Ricola’s DNA. Het bedrijf wil een bijlage
leveren aan een wereld waarin mensen graag leven en werken. Mindfulness, respect en
verantwoordelijkheid zijn belangrijke pijlers in hun relatie met de natuur en in de dagelijkse
interactie.

‘Ricola’s filosofie omvat ecologische, sociale en economische waarden’, zegt Senior Vice President Frankrijk & Benelux, Christian Bennefeld. ‘We zijn vastbesloten om onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid stap voor stap uit te breiden. Het zijn inspanningen die we al tientallen jaren leveren en dat doen we met overtuiging. Duurzaamheid is voor ons een innerlijke, niet onderhandelbare grondhouding.’

De kruidenvelden

Wat is nu het geheim van de heerlijke Ricola bonbons? Dat is de traditionele kruidenmix die oprichter
Emil Richterich ontwikkelde in 1940. Alle Ricola bonbons bevatten tot op de dag van vandaag een mix van dertien kruiden: tijm, salie, sleutelbloem, pepermunt, vlier, pimpernel, duizendblad, malrove, ereprijs, vrouwenmantel, heemst en weegbree.

Elk jaar verwerkt Ricola 1.400 ton kruiden. Die kruiden worden geteeld door bijna 100 boeren uit vijf
verschillende regio’s: Valais, Val Poschiavo, Emmental, Centraal Zwitserland en de Zuidelijke heuvels
van Jura. De nauwe samenwerking voorziet de boeren van financiële steun, zekerheid en veiligheid.
Bovendien volgen ze allemaal de natuurlijke principes en standaarden van Bio Suisse. Kruidenteelt is een belangrijke bron van inkomsten voor de meeste van deze boerenfamilies. Als eerlijke en betrouwbare zakenpartner sluit Ricola vaste leveringscontracten af ​​voor meerdere jaren en biedt zo de boeren een hoog niveau van sociale zekerheid.

De boeren gebruiken natuurlijke methoden om hun kruiden te verbouwen, zonder gebruik van
synthetische, chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Afhankelijk van de grootte en locatie van het gecultiveerde gebied, bewerken kruidenboeren het land met machines of met de hand.

We ontmoetten Magali, die al 25 jaar actief is als kruidenboer voor Ricola. Ze begon met een klein
kruidenveld, nu heeft ze een grond van bijna drie hectare vol tijm en munt. De kruiden worden hoog
boven de zeespiegel gecultiveerd, onder meer omdat daar minder problemen zijn met insecten. In de
winter zorgt het pak sneeuw en de ijslaag voor bescherming, in de droge zomer houdt het irrigatiesysteem de velden groen.

Magali in haar kruidenveld

Productieproces

Na het oogsten en drogen worden de kruiden voor verwerking naar het Ricola Herb Center in Laufen
gebracht. Daar inspecteren medewerkers de goederen op ongedierte in het quarantainemagazijn.
Kwaliteitsinspecteurs controleren vervolgens of de kruidenleveringen voldoen aan hun hoge eisen op
het gebied van versheid, kleur, geurzuiverheid en kwaliteit van de ingrediënten. Kruiden die deze strenge kwaliteitstesten doorstaan, worden gesneden, schoongemaakt, gemengd en vervolgens in grote zakken in het hoogbouwmagazijn opgeslagen voor verdere verwerking.

Drogende kruiden

Met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkeld proces haalt Ricola de waardevolle smaken en actieve ingrediënten uit de kruiden en mengt deze tot een concentraat. Afhankelijk van de variëteit voegt Ricola aan deze oplossing andere ingrediënten toe zoals plantenextracten, suiker of suikervervangers. Wanneer de resulterende druppelmassa gaar is, vormen speciale machines de afgekoelde massa tot een streng. Die wordt vervolgens gesneden tot kruidensuiker, waar bonbons van gemaakt worden door middel van reliëf.

Duurzaamheid

Duurzaam denken en doen horen bij het credo van dit familiebedrijf. Ricola ziet duurzaamheid niet als een eindpunt, maar als een continu proces van verbetering. Ze bewaakt de kwaliteit van kruiden van aanplant tot oogst, maar let ook op de kwaliteit en natuurlijkheid van de overige grondstoffen. In haar producten worden alleen natuurlijke kleur- en smaakstoffen gebruikt.

Ook het verminderen van afval en energie- en waterverbruik zijn hoge prioriteiten voor Ricola. Zo
verwarmt teruggewonnen afvalwarmte van het productieproces de gebouwen en het water, waardoor alle gebouwinstallaties van thermische energie worden voorzien.

Ricola verwerkt alle kruiden onder één dak, waardoor transportafstanden tot een minimum worden
beperkt. De gevel van het gebouw is opgetrokken uit aarde en klei, waardoor veel energie wordt bespaard door klimaatzelfregulering. De fotovoltaïsche installatie op het dak van het centrum dekt
ongeveer de helft van de elektrische energiebehoefte.

Maar daar stopt het niet, want het bedrijf cultiveert ook gelijkheid, inclusie en diversiteit. Ze zet zich ook in voor professionele gelijkheid van kansen en levert een actieve bijdrage aan de integratie van mensen met een handicap. Als actief onderdeel van de samenleving zet Ricola zich op vele manieren in voor het behoud van culturele waarden en het promoten van liefdadigheidsprojecten.

Ricola Experience Store

Wil je het verhaal achter de Ricola bonbons zelf ontdekken? Kom meer te weten over de verschillende
kruiden in één van de Ricola Herb Gardens in Zwitserland en bezoek de eerste Ricola experience store in Laufen.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…