© EPA-EFE

Grote bosbrand uitgebroken op La Palma: 4.500 hectare land gaat in vlammen op, meer dan 4.000 inwoners geëvacueerd

De bosbrand op het Canarische eiland La Palma heeft op een dag tijd een gebied van zowat 6.500 voetbalvelden groot in de as gelegd. De Spaanse omroep RTVE spreekt zondag van een gebied van zowat 4.700 hectare en 4.255 geëvacueerde mensen, informatie afkomstig van de overheden.

gjs

De bosbrand brak zaterdagochtend uit nabij Puntagorda, in het noordwesten van het eiland in de Atlantische Oceaan. Uit Puntagorda en het nabije Tijarafe werden 4.255 mensen in veiligheid gebracht. Zaterdagavond was al sprake van 2.500 geëvacueerden.

“Het vuur verspreidt zich heel snel”, verklaarde ook de president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, later. Hij wees naar een samenloop van omstandigheden: “de wind, het klimaat, de hittegolf die we ondergaan, al die elementen kwamen samen in het bos”.

LEES OOK. Pieken tot 48 graden: Griekenland en Italië zetten zich schrap voor extreme hitte

De brand raakt niet onder controle omdat de wind voortdurend van richting verandert. Zowat 300 brandweerlui zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Ze krijgen daarbij de hulp van elf blusvliegtuigen en helikopters. Minstens elf huizen zijn volledig in de vlammen opgegaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net als in het zuiden van Europa is het in Afrika, waarvan het eiland westelijk ligt, bijzonder warm op dit moment. Er is een hittegolf aan de gang, met temperaturen van meer dan 40 graden. In Puntagorda liep de temperatuur op tot 40,3 graden.

Het weer evolueert wel in de gunstige richting, zegt een woordvoerder van de regioregering van de Canarische Eilanden zondag. De luchtvochtigheid is beduidend hoger en de temperatuur lager.

© EPA-EFE

Het meest westelijke Canarische eiland was in 2021 maandenlang in het nieuws toen uit de vulkaan Tajogaite grote hoeveelheden lava stroomden, die als een roodgloeiende rivier naar de zee vloeide. Zeker 7.000 personen moesten toen vluchten voor de lava. Huizen, bananenplantages en wijngaarden werden begraven onder meters lava.

LEES OOK. STANDPUNT. Hitte, de stille doder waar we nog te weinig rekening mee houden

© AP

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER