NMBS-baas Sophie Dutordoir (midden) en IT-consultant Hamid Aghassi (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
NMBS-baas Sophie Dutordoir (midden) en IT-consultant Hamid Aghassi (rechts). © Klaas De Scheirder / rv

HLN ONDERZOEK. Contract van 2.200 euro per dag voor vriend van spoorbaas Dutordoir brengt NMBS in verlegenheid: “We starten audit”

Een vriend van spoorbaas Sophie Dutordoir was twee jaar lang de bestbetaalde consultant bij een dochterbedrijf van de NMBS. Hij verdiende 2.200 euro per dag. Zulke contracten kunnen enkel toegekend worden via een openbare aanbesteding. De NMBS had 3 weken nodig om ons te bevestigen dat ze niet weten of dat zo gegaan is. Dutordoir zit verveeld met de zaak. Ze ontkent dat ze de aanwerving verplicht zou hebben of dat er sprake is van een vriendendienst. “Ik scheid mijn professionele en vriendschappelijke leven al heel mijn loopbaan strikt van elkaar.”

115 reacties

  • Heinz Rumes

    10 maanden geleden
    Topje van de ijsberg niet alleen bij nmbs maar in de hele Vivaldi regering.
  • Jan Reunes

    10 maanden geleden
    Als ze kan bewijzen dat deze "consulent" dit geld waard was?, maar daar twijfel ik sterk aan! Het is ook wel heel toevallig dat de juiste persoon voor deze "vet betaalde" job een heel goede vriend was!
  • Gaston Batsleer

    10 maanden geleden
    Nog maar eens een voorbeeld dat er geld te over is maar NIET voor de grootste noden : onderwijs, Pepinster, sociale woningen zorg, ... Eigen vrienden eerst!
  • robert vos

    10 maanden geleden
    neem de jaarstukken van eender welk IT bedrijf en deel de omzet door het aantal FTE en je gaat verschieten. een goede IT'r gaat best wel een 600-800 aan dagtarief scoren. die vaak het contract enkel via een preferred supplier kan afsluiten, waar deze supplier een dikke marge over heen gooit. en dat is dan een tarief exclusief 21% btw, 800 maal 2 + 21% maakt 1936. zullen ook wel uitschieters naar boven zijn.
  • Bart Lauwers

    10 maanden geleden
    Geef Dutordoir meteen een medaille, want ze spaarde zelfs nog geld uit voor de belastingbetaler. 2200€ is een koopje volgens haar, doch zelf neemt ze met minder genoegen. Waarschijnlijk zal er wel een envelop terugvloeien met een deel van de vergoeding, zodat beiden er beter van worden. En telkens de paraplu opentrekken, steeds schaamtelozer graaien politici en politiek benoemde ambtenaren in de vetpot van de belastingen.