AFP or licensors

Werd de Krimbrug getroffen door onbemande Oekraïense vaartuigen? Experte: "Het zou me niet verbazen"

Op de getroffen brug die Rusland verbindt met het geannexeerde schiereiland de Krim, zijn geen sporen aangetroffen van raketinslagen of brand. Mogelijk werd de brug getroffen door onbemande vaartuigen geladen met explosieven. "Oekraïne experimenteert al langer met onbemande vaartuigen", vertelt drone-experte Maaike Verbruggen (VUB).

Op sociale mediaplatformen als Telegram en Twitter circuleren beelden van het beschadigde wegdek van de Krimbrug, de brug die Rusland met het geannexeerde schiereiland verbindt. De brug werd afgelopen nacht getroffen door verschillende explosies. Het wegdek raakte ernstig beschadigd, waardoor al het autoverkeer over de brug moest worden stilgelegd. Vreemd genoeg zijn op de beelden echter nergens sporen van raketinslagen of brand te bespeuren.

Dat zet experten aan het denken. Mogelijk werd de brug niet getroffen door een raketinslag of door een vrachtwagen geladen met explosieven, zoals tijdens de vorige aanval op de brug in oktober 2022. Wat is er nu dan wel gebeurd?

Onbemande vaartuigen

"Het zou me niet verbazen dat de brug werd getroffen door onbemande vaartuigen", vertelt Maaike Verbruggen. Ze is doctoraatsonderzoeker in opkomende militaire technologieën aan het Centrum voor Veiligheid, Diplomatie en Strategie (CSDS) van de VUB. "We zien dat Oekraïne al langer aan het experimenteren is met soortgelijke vaartuigen, zowel op als onder het water."

Dat Oekraïne met soortgelijke militaire technologieën experimenteert, is dus niet nieuw. De manier waarop die ingezet worden, verschilt wel. "De manier van oorlog voeren verandert met het gebruik van de onbemande vaartuigen niet structureel, maar het is wel een interessante toevoeging", gaat Verbruggen verder. "Het biedt extra mogelijkheden op de Zwarte Zee, een oorlogsgebied dat voorheen moeilijk bereikbaar was voor het Oekraïense leger."

Amateuristisch

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat experimentele Oekraïense vaartuigen worden ingezet. Op sociale media circuleren verschillende beelden van die onbemande vaartuigen. Gisteren nog werd een vloot vaartuigen die sterk leken op jetski's door Rusland waargenomen en vernietigd in de buurt van Sebastopol. Of het om hetzelfde wapentuig gaat dat achter de aanval op de Krimbrug zit, is niet duidelijk. Maar het bevestigt wel dat er met nieuw militair materieel geëxperimenteerd wordt, meent Verbruggen.

"En dat ziet er soms amateuristisch uit", gaat ze verder. "Maar dat is onlosmakelijk verbonden aan experimenten met wapentuig in oorlogstijd. Men probeert om ter plekke dingen in elkaar te flansen, er gaat weinig aandacht en tijd naar het perfectioneren ervan. Het nieuwe materieel kan bovendien meteen ingezet worden. Werkt het niet, dan maakt men iets anders of wordt het aangepast."

Ook België kijkt mee

En het Westen kijkt met argusogen toe. "Ook België kijkt naar Oekraïne voor de onderwaterdrones", meent ze. Ons land experimenteert al een tijdje met de technologie. "Al is dat in België een volledig ander soort vernieuwing. België is niet in oorlog, dus kan er meer tijd genomen worden voor de uitwerking van die drones. Je kan beter uitzoeken wat je wil en meer aandacht besteden aan tests en veiligheid."

Nu al is duidelijk dat de onbemande vaartuigen de manier van oorlog voeren op de Zwarte Zee veranderen. De afgelopen maanden werden verschillende Russische schepen beschadigd nadat ze door soortgelijke vaartuigen aangevallen werden. Daardoor moeten Russische schepen zich steeds vaker schuilhouden in havens. 

BEKIJK - Onderwaterdrones uit Oostendse fabriek kunnen mijnen detecteren, identificeren en neutraliseren:

Videospeler inladen...

Het is onduidelijk of de schade aan de Krimbrug effectief werd veroorzaakt door onbemande vaartuigen met explosieven. Verder onderzoek zal dat moeten uitwijzen. 

Meest gelezen