fotografie peter Hilz (C)

Proximus legt 643 miljoen euro op tafel voor meerderheidsbelang in Indiaas techbedrijf

Telecombedrijf Proximus koopt voor 643 miljoen euro een meerderheidsbelang in de Indiase Route Mobile, dat digitale communicatiediensten aanbiedt voor bedrijven. In combinatie met zijn Amerikaanse dochter Telesign wordt Proximus op dat vlak een van de grootste spelers ter wereld.

Om nog te kunnen groeien, moet Proximus verder kijken dan de klassieke telecomactiviteiten als vast en mobiel internet. En de Belgische telecomreus zoekt die groei vooral in digitale communicatiediensten en beveiliging voor bedrijven.Ā 

Dan gaat het bijvoorbeeld over "CPaaS" ("communications platform as a service"), een softwareplatform waarmee bedrijven makkelijk allerlei communicatiediensten (sms, chat, videobellen, ...) in hun bestaande toepassingen kunnen verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een automatische sms met een code die je krijgt als je ergens wil inloggen.Ā 

Met zijn Amerikaanse dochter Telesign heeft Proximus al een belangrijke speler in die sector. Die lijn trekt het nu door met de overname van Route Mobile uit India. Beide bedrijven zijn complementair omdat Route Mobile vooral actief is in Aziƫ en Afrika en Telesign in Europa en Amerika. De combinatie van beide maakt van Proximus nu wereldwijd een top 3-speler in deze diensten. Route Mobile en Telesign zullen samen goed zijn voor een jaarlijkse omzet van zo'n 900 miljoen euro.

Herinvesteren

Proximus neemt via Opal, de holding waarin Telesign is ondergebracht, 57,56 procent van het beursgenoteerde Route Mobile rechtstreeks over voor 59,2 miljard roepie, of omgerekend zowat 643 miljoen euro. Het Indiase bedrijf krijgt zo een waardering van ongeveer 1,1 miljard euro.

Tegelijk zouden "enkele stichtende aandeelhouders" van Route Mobile zowat 299,6 miljoen euro herinvesteren in Proximus Opal en zo maximaal 14,5 procent van de aandelen in handen krijgen. Proximus verwacht de deal, die nog goedgekeurd moet worden door de concurrentieregulatoren, binnen zes Ć  negen maanden af te ronden.

Meest gelezen