Google Street View

Gemeentehuis van Samson & Gert dreigt uit elkaar te vallen: gemeente Asse neemt maatregelen

De gemeente Asse gaat herstellingswerken uitvoeren aan haar gemeentehuis. Het gemeentehuis van Asse kan bekend voorkomen, zelfs voor mensen buiten Asse, want het werd gebruikt in het kinderprogramma Samson & Gert. Maar het gebouw is al even toe aan een opknapbeurt. Zo zitten er scheuren in het plafond en dreigen de linker- en de rechtergevel van het gebouw open te vallen. Om dat te voorkomen installeert de gemeente nu schoorbalken.

Dankzij Samson & Gert is het gemeentehuis van Asse misschien wel het bekendste gemeentehuis van Vlaanderen. Maar het kantoor van "Meneer de Burgemeester" is er sinds de opnames niet beter op geworden. Zo zitten er scheuren in het plafond van de raadszaal, en hebben de gevels van het gebouw dringend versteviging nodig. 

"De scheuren lopen van de voor- naar de achtergevel", weet algemeen directeur Lander Van Droogenbroeck. "Dat komt omdat de rechter- en linkergevel ‘open vallen’ naar buiten toe." Om te voorkomen dat dat gebeurt, installeert de gemeente schoorbalken. De scheuren in het plafond van de raadszaal worden deze zomer hersteld. Daarnaast plaatste de gemeente vorig jaar meters die de scheuren moeten monitoren. Daaruit is gebleken dat de meeste scheuren niet groter werden.

Dure herstellingswerken

Het gebouw werd gebouwd tussen 1861 en 1864. Intussen dient het nog voor onder meer gemeenteraden en recepties. De administratieve aangelegenheden zijn verplaatst naar een gebouw dat ernaast is gebouwd. De oude funderingen zijn wellicht de boosdoener van de problemen.

Maar zulke herstelwerken zijn niet evident. "Herstellingswerken aan de fundering zijn zeer duur en ingrijpend", zegt Van Droogenbroeck. "Omdat er de eerste jaren geen grondige werken aan het gemeentehuis gepland zijn, kiezen we ervoor om de bestaande situatie te stabiliseren, wat ook de meest budgetvriendelijke optie is." In het voorjaar van 2023 werden ook al twee schoorbalken geplaatst om de gevels te versterken.

In deze aflevering van Samson & Gert komt het gemeentehuis van Asse duidelijk in beeld: 

Meest gelezen