Klaas Knot: “ECB kan misschien renteverhogingen pauzeren in september”

De bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) komen volgende week bijeen om het geldbeleid te bespreken. Verwacht wordt dat ze de rente opnieuw met 25 basispunten zullen optrekken. “Het is ver van zeker of we in september een vervolg geven aan de renteverhogingen”, zegt Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank (DNB).

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met het geldbeleid te verstrakken. Sindsdien is de rente met 400 basispunten gestegen. Vraag is wanneer er een eind zal komen aan die renteverhogingen. Knot voedt alvast de hoop dat de monetaire instelling in september de pauzeknop zal indrukken.

In het nieuws: Knot sluit in een gesprek met Bloomberg TV niet uit dat de ECB na een renteverhoging volgende week in september een pauze zal inlassen.

  • "Voor juli denk ik dat het een noodzaak is, voor alles na juli zal het hoogstens een mogelijkheid zijn, in geen geval een zekerheid", aldus de Nederlandse centrale bankier.
  • De milde uitspraak van Knot springt in het oog omdat hij wordt beschouwd als een havik. Dat is een bijnaam voor de centrale bankiers die voorstander zijn van verst
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer