© ATV

OVERZICHT. In drie gemeenten werden huizen met helft duurder op 5 jaar: bekijk hier de prijzen in jouw gemeente

Antwerpen -

Volgens de notarisbarometer zijn huizen en appartementen in Vlaanderen dit jaar lichtjes duurder geworden, ook al waren er wat minder verkopen. De provincie Antwerpen volgt die trend, al zijn er vrij grote verschillen tussen de gemeenten. Bekeken over vijf jaar is er nog altijd een forse stijging van de huizenprijzen, in onze provincie zelfs met 32%.

Dirk Hendrikx

LEES OOK. Minder huizen verkocht, maar ze zijn wel duurder

Notaris Bart Van Opstal van de Federatie van Notarissen noemt de daling van het aantal verkopen dit jaar opmerkelijk. “Vooral begin dit jaar, toen de rente piekte”, zegt hij. Maar de prijzen daalden niet mee. Een huis in Vlaanderen werd gemiddeld bijna 2% duurder in 2023, tot gemiddeld 357.000 euro. Appartementen werden gemiddeld 3% duurder, tot 264.000 euro.

In de provincie Antwerpen stegen huizen dit jaar 1,5% in prijs, appartementen 1,9%. Per gemeente zijn er in Antwerpen relatief grote schommelingen tegenover 2022. Er zijn gemeenten waar huizen in een jaar tijd een stuk duurder werden, met als toppers Malle en Vorselaar (plus 18%), en iets minder scherp Lint, Westerlo en Hulshout. In andere gemeenten ging de prijs van huizen juist tussen 11 en 13% naar beneden, zoals in Geel, Hove, Bonheiden en Turnhout.

Maar die prijsverschillen van jaar tot jaar zijn soms wat vertekenend. Een realistischer beeld geeft de prijsevolutie over vijf jaar. In heel Vlaanderen zijn huizen gemiddeld 29% duurder geworden sinds 2018, in de provincie Antwerpen is dat 32%. Een aantal gemeenten steekt er bovenuit met stijgingen boven de 40% (Boom, Berlaar, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Herenthout, Lille, Olen, Ravels, Rijkevorsel en Vorselaar). De drie absolute uitschieters: Lint (plus 57%), Kasterlee (plus 53%) en Brasschaat (plus 49%). Hoe dat komt? We vroegen het aan de drie burgemeesters.

(Lees verder onder de tabellen)

Lint: van 357.000 tot 560.000 euro

Voor een huis in Lint dat in 2018 357.000 euro kostte (om maar het Vlaamse gemiddelde te nemen), betaal je vandaag 560.000 euro. Zelfs burgemeester Rudy Verhoeven (N-VA) schrikt daarvan op de camping in midden-Italië waar hij vakantie houdt. “Natuurlijk wist ik dat de prijzen gestegen zijn, maar zo extreem had ik niet verwacht.”

Lint is een heel kleine gemeente, ingeklemd tussen Lier en Kontich, amper 5,5 vierkante kilometer groot en met 8.700 inwoners.

Lints burgemeester Rudy Verhoeven (N-VA).© fisp

“Het is hier gemoedelijk, mensen kennen mekaar”, zoekt Rudy Verhoeven naar een verklaring. “Het is hier heel aangenaam wonen. Ik noem ons de verborgen parel van de Antwerpse zuidrand. We zijn stilaan volgebouwd, zeggen ze. Maar in het gewestplan zijn we nu eenmaal ingekleurd als grootstedelijk gebied, en dus voornamelijk woonzone. Ik had dat zelf liever wat groener gemaakt.”

De gemeente heeft goede verbindingen met Antwerpen en Brussel. “Omdat we klein zijn is het aanbod beperkt. Een aantal woonprojecten wordt tegengehouden door milieuorganisaties terwijl we daarmee net betaalbaar wonen willen mogelijk maken voor Lintse jonge mensen. We hebben nu al een stuk of 150 sociale woningen. Buurgemeente Hove bijvoorbeeld komt op dat vlak niet eens aan onze enkels.”

Kasterlee: van 357.000 tot 546.000 euro

In Kasterlee betaal je vandaag 546.000 euro voor een huis dat 357.000 euro kostte in 2018. Een inwoner die de gemeente goed kent zegt dat heel wat nieuwelingen uit Turnhout komen en daar wegtrokken omdat de stad “teveel verkleurt”, maar dat zul je burgemeester Ward Kennes (CD&V) niet horen zeggen.

Ward Kennes (CD&V), burgemeester van Kasterlee.© BDD

Kennes’ analyse: “Wij werken aan een aantrekkelijke gemeente, die proper is, sociaal, dienstvaardig en groen. En hoe aantrekkelijker, hoe duurder, dat is helaas het gevolg. Maar dat kan natuurlijk geen reden zijn om te kiezen voor verwaarlozing. We hebben ook veel evenementen, mensen komen graag naar hier, komen hier graag op restaurant, hebben hier een beetje een vakantiegevoel. Wij zijn landelijk, 72 km2 groot, met veel landbouw, bos en natuur en ook het militair domein. We hebben 80 horecazaken en bijna geen industrie, op IJsboerke na. Er zijn gemeenten met evenveel arbeidsplaatsen als inwoners, bij ons is de verhouding zo’n 5.000 arbeidsplaatsen tegen 19.500 inwoners.”

Brasschaat: van 357.000 tot 532.000 euro

Een huis in Brasschaat dat in 2018 357.000 euro waard was, kost vandaag 532.000 euro. De titelvoerende burgemeester van Brasschaat is Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), de uitvoerende burgemeester is Philip Cools. Hij kijkt toch wel wat op van de scherpe stijging.

“Ik wist natuurlijk dat de huizen een stuk duurder zijn geworden, maar van die grootte-orde? Er is wel veel gebeurd in de voorbije jaren. En Brasschaat is een goede gemeente om te leven, te werken en te ondernemen. Een groene gemeente ook, waar je zelden verder dan 500 meter moet stappen om in een groene omgeving te komen. We zijn nog altijd een gemeente van parken. En er zijn veel faciliteiten voor senioren, we hebben veel evenementen… Brasschaat bruist. Dan krijg je dat de vraag groter is dan het aanbod.” De stad telt 38.000 inwoners voor 38 vierkante kilometer. “Dat geeft ruimte genoeg om te wonen en voor natuur”, besluit Philip Cools.

Philip Cools (N-VA), uitvoerend burgemeester van Brasschaat.© JVDP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER