De muntenverzameling was de grootste Keltische goudvondst van de afgelopen eeuw en het pronkstuk van het Kelten Römer Museum.

Vier arrestaties na diefstal van Keltische goudschat ter waarde van 1,6 miljoen euro

In Duitsland zijn vier verdachten opgepakt voor de roof van een Keltische goudschat ter waarde van 1,6 miljoen euro. In november vorig jaar gingen dieven aan de haal met honderden Keltische munten uit een museum in de deelstaat Beieren. De munten dateren uit ongeveer 100 voor Christus. De diefstal gebeurde in amper 9 minuten tijd. Of de goudschat nog intact is, is nog niet bekend.

In de ochtend van 23 november 2022 ontdekten medewerkers van het Kelten Römer Museum in het plaatsje Manching dat een verzameling waardevol Keltisch goud ontbrak. Het museum was beroofd, de daders bleken alles grondig voorbereid te hebben.

's Nachts waren kabels van een telecomcabine in de buurt onklaar gemaakt. Veiligheidssystemen in het museum konden wel registreren dat om 1.26 uur een deur werd opengewrikt. Maar omdat het communicatienetwerk platlag, trad het alarm niet in werking. Om 1.35 uur werd het gebouw verlaten. In amper 9 minuten tijd waren de daders aan de haal gegaan met 483 Keltische munten en een klomp onbewerkt goud.

De muntenverzameling was de grootste Keltische goudvondst van de afgelopen eeuw en het pronkstuk van het Kelten Römer Museum. Museumverantwoordelijken en de speurders gingen er toen al van uit dat de diefstal het werk van professionelen was, allicht van de georganiseerde misdaad. Er werd een internationaal onderzoek opgestart.

BEKIJK: "Dit kan niet het werk van één persoon zijn" (beelden 23 november 2022)

Videospeler inladen...

Nog onduidelijkheid over goudschat

De Duitse autoriteiten hebben nu bekendgemaakt dat vier verdachten opgepakt zijn in verband met de roof van de goudschat. De arrestaties gebeurden dinsdag in de regio Schwerin in noordelijke deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het bewijs tegen de vier zou "overweldigend" zijn.

Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann zouden de daders "professionele inbrekers" zijn. Het onderzoek loopt nog volop. "We doorzoeken verschillende eigendommen in meerdere deelstaten", zegt hoofdinspecteur van de politie Ludwig Waldinger aan de Duitse krant Bild.

Of de goudschat geheel of deels teruggevonden is, en zo ja, in welke staat, is momenteel niet bekend. Later vandaag zou de Duitse politie meer uitleg geven, mogelijk komt er dan meer duidelijkheid.

"Voelt alsof ik een oude vriend verlies"

De goudmunten werden gevonden tijdens opgravingen in de buurt van Manching in 1999 en dateren uit ongeveer 100 voor Christus. Ze zijn gemaakt uit Boheems riviergoud. Volgens Rupert Gebhard, diensthoofd van de Beierse Staatsarcheologische Collectie in München, was het vermoedelijk de oorlogskist van een Keltisch stamhoofd.

De vondst toont aan dat de Keltische nederzetting bij Manching gelinkt was aan andere nederzettingen in Europa. Ze is belangrijk zowel voor de plaatselijke gemeenschap als voor archeologen in heel Europa, zei Gebhard ten tijde van de diefstal. "Het voelt alsof ik een oude vriend verlies."

Na de inbraak heropende het museum pas in december de huidige speciale tentoonstelling. De permanente tentoonstelling bleef tot eind april gesloten. "De diefstal heeft ons hard getroffen en heeft vandaag de dag nog steeds gevolgen," zei Herbert Nerb, burgemeester van Manching, bij de heropening.

Meest gelezen