Illustratiebeeld.© DBA

Moldaviër riskeert 48 maanden cel voor reeks inbraken in Alken: “Ja ik ben naar hier gekomen om te stelen”

Alken -

Een 40-jarige Moldavische man riskeert 48 maanden cel en een geldboete van 1.600 euro omdat hij verschillende inbraken pleegde in Alken. Twee gezinnen en een kapster werden bestolen. “Onze dochter kan sindsdien niet meer slapen omdat ze schrik heeft van dieven.”

Shauni Deferm

De man kwam begin april van dit jaar naar ons land afgezakt, en meer bepaald naar Alken. Hij gaf toe dat hij dat deed om inbraken te plegen en zo geld te verdienen. “Ja, ik ben speciaal naar hier gekomen om te stelen”, sprak hij. Eerder deed hij hetzelfde in Duitsland, waar hij bijgevolg al een hele reeks veroordelingen voor tal van inbraken op zijn strafblad heeft staan. In België was het de eerste keer dat hij gevat werd.

Kinderen

De man brak eerst binnen bij een woning in de Wetzerstraat in Alken door het raampje van het toilet in te slaan met een steen. Daar ging hij aan de haal met juwelen, borden en bestek. Vervolgens sloeg hij ook een raam in van een kapperszaak om daar scharen en cash geld te stelen. Op 7 april ging hij dan weer aan de haal met de elektrische mountainbike van een ander gezin uit Alken. Zij vragen een schadevergoeding van ruim 6.000 euro.

“Het is onze plicht om hier in de rechtbank duidelijk te maken wat een indruk zoiets nalaat als iemand binnenbreekt in je woning. Ons kind van 7 jaar kan sindsdien niet meer slapen omdat ze schrik heeft van dieven en mijn man doet geen oog meer dicht omdat hij wil voorkomen dat zoiets nog eens gebeurd”, klonk het bij de moeder van het bestolen gezin. “Ik hoorde dat hij zelf ook een zoontje heeft. Hoe zou die jongen reageren als hij zoiets meemaakt? Ik hoop dat je je kan herpakken in het leven, in plaats van te stelen bij mensen die hard werken. Zo kan je kind trots zijn, in plaats van zich te moeten schamen voor zo’n vader.”

Chantage

De Moldaviër wentelde zich op zijn beurt in de slachtofferrol. “Sinds de politie mij heeft gearresteerd, kan ik ook niet meer slapen”, klonk het. “En ik kan de fiets wel teruggeven, maar ik zit nu in de gevangenis dus ik ga niet vertellen waar die is.” De Tongerse rechter vond die uitspraak veel weg hebben van chantage. “Dus ik moet u vrijlaten vooraleer u vertelt waar u de goederen hebt achtergelaten? Daar kan ik niet mee lachen”, sprak de rechter streng. De procureur eiste vervolgens een effectieve celstraf van 48 maanden en een geldboete van 1.600 euro. De raadsman van de veertiger vraagt een celstraf met gedeeltelijk uitstel.

Vonnis volgt op 1 september.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer