illustratiebeeld
Volledig scherm
illustratiebeeld © Getty Images

Therapieën die seksuele oriëntatie van LGBTQI+-mensen proberen te veranderen, zijn vanaf nu strafbaar

Conversietherapieën die tot doel hebben de seksuele oriëntatie van LGBTQI+-mensen te veranderen, worden binnenkort strafbaar. De Kamer heeft daarvoor donderdag een wetsontwerp goedgekeurd. Dat gebeurde unaniem, op een onthouding van Vlaams Belang na.

  1. 14 experten waarschuwen voor ongeziene wooncrisis: “Willen we dat mensen in containers wonen?”
    PREMIUM
    378

    14 experten waarschu­wen voor ongeziene wooncrisis: “Willen we dat mensen in containers wonen?”

    Eigenaars worden huurders, prijzen stijgen nog verder en de bouw van extra woningen zit in het slop. Experten uit alle hoeken van zowel de private als sociale huisvesting slaan eensluidend alarm in een open brief. “We stevenen af op een ongeziene wooncrisis.” Hoe nijpend is het woonprobleem momenteel? Wie dreigt daarvan (nog meer) het slachtoffer te worden? En vooral: hoe lossen we dit op? “Registratierechten verlagen en subsidies geven werken niet meer.”
  2. Foute medicatie of gestikt in muntstukje? Na tien jaar enkel ‘gebroken partijen’ in zaak rond dood van Maria Blanco (70): “Ik durf niets meer te verklaren”
    PREMIUM

    Foute medicatie of gestikt in muntstukje? Na tien jaar enkel ‘gebroken partijen’ in zaak rond dood van Maria Blanco (70): “Ik durf niets meer te verklaren”

    Twee gerenommeerde wetsartsen en een ervaren toxicoloog konden in november vorig jaar geen eensluidende conclusie voorleggen over de doodsoorzaak van Maria Blanco (70), die in juni 2014 in het ziekenhuis overleed. Het parket vordert een celstraf van zes jaar voor verpleegkundige S.R. (43), die de patiënte de foute pijnmedicatie zou toegediend hebben. Maar volgens haar advocaat Bert Partoens stikte Maria in een muntstuk van 20 eurocent dat diep in haar keel zat. In de rechtbank verschenen vandaag enkel ‘gebroken partijen’. “Dat we hier na tien jaar allemaal staan, is een schande voor justitie.”
    Genk, Tongeren