koninklijke onderscheidingen

Sidi Larbi Cherkaoui, eerste baron van Marokkaanse origine

Sidi Larbi Cherkaoui.© Fred Debrock

Choreograaf en danser Sidi Larbi Cherkaoui krijgt de adellijke titel van baron. Eerder kreeg hij van de koning al een lintje. Voormalig VRT-anker Martine Tanghe krijgt nu ook zo’n een koninklijke onderscheiding.

(blg, vrt)

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui gaat voortaan als baron door het leven. De voormalige artistiek directeur van Opera Ballet Vlaanderen werkt samen met wereldsterren, onder wie Beyoncé. Hij zou de eerste Belg van Noord-Afrikaanse origine zijn die een adellijke titel krijgt. In 2014 werd hij door de koning al onderscheiden tot Commandeur in de Kroonorde.

Dat is de titel die voormalig VRT-nieuwsanker Martine Tanghe donderdag kreeg. Tanghe ging in 2020 met pensioen. In een reactie aan de VRTklinkt ze opgetogen en verrast: ‘Een lintje, dat is werkelijk het allerlaatste wat ik verwacht. En het doet me iets, zeer zeker. Ik ben er oprecht blij mee. Ik zie het als een erkenning voor het werk dat ik veel jaren zo graag gedaan heb. Dat de manier waarop ik dat deed door veel mensen geapprecieerd werd, en blijkbaar ook door de koning, is een warme gedachte.’

Het is een jaarlijkse gewoonte dat de koning onderscheidingen en adellijke titels uitdeelt aan de vooravond van de nationale feestdag. De namen van de gelukkigen verschenen in het Staatsblad.

Worden ook baron of barones: Kasper Bormans, dementie-expert, Henri Goldberg, voorzitter van de Stichting Auschwitz, Elisabeth Monard, professor Chemische Ingenieurstechnieken (KU Leuven), Charles Schelfhout, schilder en tekenaar, Anny De Windt, bezielster van jeugdhulporganisatie BiJeVa, Sabine Gössing, medeoprichtster van de Alzheimerliga, Anne Johansson, hoofd van de dienst Intensieve Neonatologie in het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, hartchirurg Jean Rubay en Emilie Meessen, medeoprichtster van vzw Straatverplegers.

Krijgen de graad van Grootofficier in de Leopoldsorde: professor astrofysica aan de KU Leuven Conny Aerts, ondernemer Michel Delbaere en econoom bij de UCL François Maniquet. 

Benoemd tot de graad van Commandeur in de Leopoldsorde: anesthesiste Marie-Elisabeth Faymonville, Spadel-topman Marc du Bois en Ibrahim Ouassari, de oprichter van MolenGeek.

Er zijn zes nieuwe Commandeurs in de Kroonorde. Behalve Martine Tanghe, ook graaf Matthieu Le Grelle en Frédéric Simonart, beiden actief in de vzw Duo for a Job, Foyer-directrice Loredana Marchi, Cunina-directeur Sophie Vangheel en Ria Van Elslande, die onder meer het Fonds Dieter voor kansarme studenten oprichtte. (blg,vrt)