KBC opent nieuwe marktenzaal, maar gebruikt er geen vaste telefoons meer

© BELGIAN_FREELANCE

KBC heeft deze maand zijn nieuwe marktenzaal in de Brussels Havenlaan in gebruik genomen. In de nieuwe ruimte zijn 164 dealerdesks van waaruit de wereldwijde financiële markten voortdurend worden gevolgd. Opvallend: op die bureaus staan haast geen vaste telefoontoestellen meer. KBC verving die door de internettelefonie van Skype.

Vergeet de beurstrader uit de films, nerveus en wild gesticulerend aan zijn bureau met vier flikkerende schermen, sloten koffie voor zich en druk pratend met een telefoonhoorn geklemd tussen oor en kin. De schermen en de koffie zijn waarheidsgetrouw, maar voorts is het opvallend stil in de Brusselse marktenzaal van KBC.

“Vroeger was de dealingroom veel luidruchtiger”, zegt Luc Gijsens, CEO International Markets bij de KBC Groep, bij een rondleiding. Hij vertrekt binnenkort met pensioen, na een carrière van ruim 30 jaar bij de bank. “Vroeger werkten we vooral via telex en telefoon, nu gaat alles via het scherm.” Met de nieuwe marktenzaal kreeg de vaste telefoon het genadeschot. De traders werken via chat en skype. “Het is betrouwbaar en veel goedkoper in exploitatie.”

Hoogtechnologisch

KBC verhuisde naar de nieuwe zaal omdat de bank-verzekeraar een deel van haar kantoorruimte in de Havenlaan heeft verkocht. De nieuwe zaal op de vijfde verdieping van het KBC-hoofdkwartier is efficiënt en hoogtechnologisch ingericht. Er staan 570 beeldschermen met gespecialiseerde financiële informatie. Die zijn aangesloten op 1.000 stopcontacten, die ontdubbeld zijn zodat ze niet allemaal tegelijk zonder stroom kunnen vallen. Twintig kilometer kabels liggen er. Tussen de schermen staat airconditioning, zodat de traders het hoofd koel kunnen houden.

Dat er op de telecomkosten gelet wordt, is logisch. Een marktzaal is niet goedkoop. De traderslonen liggen hoog, maar de laatste jaren zijn ook andere kosten toegenomen. Zo worden sinds de financiële crisis van 2008 veel meer mensen ingezet om de handel te controleren. “Waar de verhouding vroeger 90 procent traders en 10 procent controleurs was, is dat nu 60 procent tegen 40 procent geworden”, zegt Gijsens. “Er is een enorme rapporteringsdrang sinds de crisis, en dat jaagt de kosten omhoog.”

Jérôme Kerviel

Een geval zoals Jérôme Kerviel is vandaag de dag “theoretisch en praktisch onmogelijk” in de KBC-marktenhal, benadrukt Gijsens. Kerviel was een Franse trader die de bank Société Générale bijna ten val bracht met speculatieve beleggingen. “Zoiets zou niet meer mogelijk zijn zonder dat het opgemerkt wordt. Iemand alleen zou het niet meer kunnen”, zegt Gijsens. Softwarematig wordt afwijkend tradergedrag opgespoord en gesignaleerd. “Het aantal maatregelen heeft zich opgestapeld. De vrijheid is nu veel meer ingeperkt.”

Er staan de marktenzaal spannende dagen te wachten. Het is immers uitkijken naar het resultaat van de Franse verkiezingen en de reactie van de financiële markten. Extreme kandidaten zoals Marine Le Pen zijn niet kansloos. Le Pen wil af van de euro. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s en de bijhorende gevolgen vooraf besproken”, zegt Gijsens. Een scenario waarbij de euro ophoudt te bestaan, acht hij niet realistisch. “Andere oplossingen zijn eenvoudiger. Een meer convergent monetair en fiscaal beleid ligt politiek moeilijk, maar is toch makkelijker dan terugkeren naar elk zijn eigen munt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen