Bart De Wever over vernietiging vergunning Ineos: “Eén van de zwartste dagen van mijn burgemeesterschap”

Eén van de zwartste dagen van zijn burgemeesterschap. Zo noemt Bart De Wever de vernietiging van de omgevingsvergunning voor de ethaankraker van Ineos. Die zou 450 jobs in de haven moeten opleveren, maar hangt nu aan een zijden draadje. Voor de ATV-camera roept De Wever de Vlaamse regering op om zo snel mogelijk voor een stikstofdecreet te zorgen. Of anders vreest hij voor de toekomst van onze hele economie.

red

“Een mokerslag.” Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) betreurt de beslissing enorm. “Het is een van de zwartste dagen van mijn burgemeesterschap. Waar ik voor vreesde, is ook waarheid geworden.”

LEES OOK. “Dramatisch nieuws”: onder meer havenschepen en burgemeester erg ontgoocheld na vernietiging van Ineos-vergunning voor ethaankraker

De Wever waarschuwt dat er zonder stikstofdecreet onzekerheid zal heersen boven elk project van deze grootteorde. “Dat zou heel de politieke klasse moeten wakker schudden. Het parlement zou best deze namiddag nog bijeenkomen om dat decreet te stemmen”, zegt hij. “Dit is een vreselijke toestand waarin we zijn terechtgekomen.”

Hij hoopt ten stelligste dat Project One niet volledig van de baan is. “Als de investering van de eeuw – 5 miljard euro in de eerste kraker in Europa sinds 20 jaar – niet doorgaat, dan is dat een signaal naar heel de petrochemische sector, overigens de belangrijkste van ons land, dat het niet meer te doen is”, stelt De Wever. “En dan zal men in China en het Midden-Oosten moeten bouwen. Is dat de toekomst die we voor onze jeugd willen? Dan hebben we geen toekomst meer.”

LEES OOK. Jan Jambon trekt met zorgen op vakantie: weigering vergunning Ineos is uppercut voor Vlaams minister-president

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV