Google Maps

Watertoren in Schoten loopt leeg na lek: buurt halve dag zonder drinkwater tot in Wijnegem

In Schoten is de watertoren leeggelopen na een lek in de buurt van de Quinten Matsijsstraat. Buurtbewoners zaten enkele uren zonder drinkwater. Er werden problemen gemeld tot in Wijnegem.

Rond 6 uur vanmorgen kreeg de brandweer een oproep binnen dat er wateroverlast was op het kruispunt van de Quinten Matsijsstraat en de Borgeindstraat. "We zijn meteen ter plaatse gegaan en er was inderdaad een lek, waardoor onder meer de watertoren is leeggelopen", zegt Alain T'Syen van watermaatschappij Pidpa. Ongeveer 700.000 liter drinkwater is daardoor verloren gegaan.

Door het lek zaten heel wat mensen enkele uren zonder drinkwater. "Ook in Wijnegem waren er mensen die problemen ondervonden met de waterdruk, waardoor sommigen ook zonder drinkwater zaten", zegt T'Syen. Hoeveel huishoudens er precies getroffen zijn, is voorlopig nog moeilijk in te schatten.

Modderige grond hindert herstelling

Pidpa had de locatie van het lek vrij snel gevonden, maar de herstelling duurde nog enkele uren. "Doordat er zoveel water is weggelopen, is de grond vrij modderig en is het moeilijk voor onze mensen om daar op een veilige manier te werken. Zij moeten dus eerst stabiliseringswerken doen, vooraleer het lek hersteld kan worden", zegt T'Syen. "We zorgen er wel voor dat onze waterproductiecentra tijdelijk meer water pompen richting Schoten, zodat de druk verhoogt en de watertoren zich terug vult. Dat zou ook de waterdrukproblemen moeten oplossen." Zaterdagnamiddag rond 14.30 uur is het lek hersteld geraakt. De meeste mensen zouden opnieuw water moeten hebben.

Door de wateroverlast op het kruispunt, was er ook een tijdlang hinder bij De Lijn. Op lijnen 610, 620 en 621 konden haltes Schoten De Lek (beide richtingen) en Schoten Borgeind (richting Antwerpen) niet bediend worden.

Meest gelezen