Een sip kijkende Max Verstappen ziet Lewis Hamilton op 1 zitten.© AP

Lewis Hamilton klopt Max Verstappen met 3 duizendsten verschil: “Dit voelt als mijn allereerste pole”

Niet Max Verstappen, maar wel Lewis Hamilton start zondag vanop poleposition in de GP van Hongarije. De Brit was 3 duizendsten sneller dan de regerende wereldkampioen. Het was zijn 105de pole en zijn 9de op de Hungaroring, een record.

Marc Cornelissen

Boedapest had al nieuws vóór de kwalificaties: het Hongaarse circuit, waar de F1 onafgebroken komt sinds 1986, heeft zijn contract verlengd tot en met 2032. De vorige overeenkomst liep ‘maar’ tot einde 2027. Als onderdeel van de deal krijgt het circuit een nieuw pitgebouw en een nieuwe hoofdtribune.

Ook een nieuwigheid in de kwalificaties: voor het eerst was iedereen verplicht op de harde banden te rijden in Q1, op de mediums in Q2 en op softs in Q3. Het grootste slachtoffer in Q1 was George Russell, die in druk verkeer terecht kwam en zich liet rollen in de aanloop naar zijn vliegende ronde. De polesitter van vorig jaar moet zondag starten vanop P18, en dat terwijl zijn teammaat op pole staat! Ook opvallend: Daniel Ricciardo kon doorstoten naar Q2, in tegenstelling tot Yuki Tsunoda, de andere rijder van AlphaTauri. Danny Ric klopte dus zijn teammaat bij de eerste gelegenheid.

In Q2 was Carlos Sainz (Ferrari) de meest notoire afvaller. Hij stond vorig jaar nog op de eerste startrij naast Russell. Ricciardo versierde bij zijn comeback de 13ste startplaats, vier plaatsen hoger dan Tsunoda.

Lewis Hamilton.© AP

En dan werd het serieus in Q3, de ultieme strijd om de pole. Verstappen zette een stevige basisronde neer, op de voet gevolgd door Lewis Hamilton (Mercedes) en Lando Norris (McLaren-Mercedes). In de slotminuut kon Verstappen zijn tijd niet meer verbeteren. Norris de zijne wel, maar het was niet genoeg om de pole af te pakken van Verstappen. Hamilton deed dat wel. De Brit pakte de 105de pole van zijn carrière, de 9de op hetzelfde circuit. Dat zijn telkens records. Ook opvallend: de hele top tien stond binnen een marge van nog geen 6 tienden.

Hamilton mag zondag dus vooraan vertrekken, voor het eerst in 33 races. Jeddah 2021 was zijn vorige pole. “Het laatste anderhalf jaar is crazy geweest, een echte rollercoaster. Het is verbluffend om nu op pole te staan, het voelt echt zoals mijn allereerste pole”, zei Hamilton. “Ik had dit vanmorgen helemaal niet verwacht. Maar ik heb alles gegeven en liet nergens iets liggen. In bocht 4 en 11 zijn we normaal te traag. Ik heb de auto erin gesmeten in de hoop dat hij het zou houden, en het is gelukt. Ik hoop dat ik vannacht kan slapen, en dan ga ik morgen proberen te winnen.”

De top drie: (vlnr) Lando Norris, Lewis Hamilton en Max Verstappen.© AFP

Sippe Verstappen

Max Verstappen was uiteraard niet tevreden, zijn tweede plaats voelde als een nederlaag. De WK-leider klaagt al heel het weekend over de balans in de auto. Daar zocht hij ook de oorzaak voor het missen van de pole. Verstappen: “Er is niets speciaals gebeurd in die laatste ronde, ik loop al heel het weekend naar een goede balans te zoeken. Het was heel moeilijk. Ik miste vertrouwen om de bochten aan te vallen. De ene keer hield de voorkant het niet, dan weer de achterkant. Ik ben nog altijd tweede, maar met deze auto moet je eigenlijk beter kunnen doen. De setup is gewoon niet waar hij moet zijn. De nieuwe upgrades op de auto werken wel, daar ligt het niet aan. Het heeft eerder met de temperaturen te maken, denk ik.”

Verstappen vertrekt dus op de tweede plaats en dat is op de Hungaroring niet gunstig, want die kant van de baan ligt er vuil bij. Historische gezien komt de man op P3 beter door de eerste bocht dan de man op P2.

Lando Norris was vorige race in Silverstone nog tweede in de kwalificaties en reed in de race vier ronden lang op kop. Hoewel zijn McLaren ook op dit soort circuit blijkbaar verbeterd is, was de halve Vlaming niet tevreden. “Als je op een tiende van de pole eindigt, ben je ontgoocheld. Een tiende kan je altijd ergens vinden.”

De GP van Hongarije begint zondag om 15 uur.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer