© ATV

Voormalig districtsburgemeester van Borgerhout Stephanie Van Houtven overleden

Borgerhout -

Stephanie Van Houtven (ex-Vooruit), voormalig districtsburgemeester van Borgerhout en ex-ondervoorzitter van sp.a, is maandag op 40-jarige leeftijd overleden. Dat maakte haar echtgenoot dinsdag bekend. In 2020 kreeg Van Houtven de diagnose van baarmoederhalskanker. “Ze stierf zoals ze leefde”, schrijft haar man op Facebook. “Onbevreesd en blijvend zorgend voor haar medemens en geliefden.”

Jan Stassijns

“Een poosje konden we die ongewilde, vreselijke passagier op de trein van haar leven onder controle houden, maar sinds april was er geen behandeling meer bestand tegen deze ongewenste indringer.” Dat schrijft Laurent Winnock, echtgenoot van Stephanie Van Houtven vandaag op Facebook.

Die vreselijke passagier is de kanker waaraan de Borgerhoutse na een strijd van drie jaar maandag aan overleed. De diagnose kwam in 2020: baarmoederhalskanker met uitzaaiingen naar onder andere de lymfeklieren. Totaal onverwacht, ook voor Van Houtven zelf. De uitstrijkjes vertoonden geen afwijkende cellen, zelfs niet nadat de kanker al was vastgesteld.

Tijdens haar gevecht tegen kanker verdiepte ze zich in de manier waarop artsen naar baarmoederhalskanker speuren. Ze brak een lans voor een beter screening, het zoeken naar de aanwezigheid van het humaan papillomavirus dat de kanker veroorzaakt. “Voor mij is het helaas te laat”, zei Van Houtven vorig jaar. “Maar ik hoop dat een betere screening gevallen zoals ik veel sneller zal detecteren.”

LEES OOK. Ondanks negatieve uitstrijkjes kreeg Stephanie (39) toch baarmoederhalskanker: “Er bestaan betere detectiemethodes”

Stephanie Van Houtven in 2018 als districtsburgemeester voor Vooruit, naast Marij Preneel (Groen) en Jos D’Haese (PVDA) in het Borgerhoutse districtshuis.© Victoriano Moreno

Van Houtven stapte in 2013 in de politiek en werd na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 districtsschepen in Borgerhout (2013-2015). Daarna was ze ook twee jaar districtsburgemeester van 2016 tot 2018. In juni 2015 was ze ook nationaal ondervoorzitter van de toenmalige sp.a, naast voorzitter John Crombez. In 2019, nog voor de diagnose, kondigde ze haar afscheid aan bij Vooruit (toen sp.a) en stopte ze met de politiek.

Op sociale media regent het steunbetuigingen. “Altijd aanspreekbaar, gedreven, een aanstekelijke glimlach”, zo omschrijft Antwerps PVDA-kopstuk Peter Mertens haar. En ook haar eigen partij Vooruit deelde haar medeleven aan de familie en vrienden: “Veel te vroeg van ons heengegaan.”

LEES OOK. Nationaal sp.a-ondervoorzitter Stephanie Van Houtven (sp.a) verlaat de actieve politiek

Stephanie Van Houtven naast John Crombez in 2015.© BELGA

Wat is baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker is in de meeste gevallen het gevolg van een besmetting met het humane papillomavirus (HPV). Dat wordt overgedragen via seksuele betrekkingen of intiem contact van huid op huid.

Het virus is veelvoorkomend, zo’n 80% van de bevolking is ermee besmet, en in de meeste gevallen verdwijnt de infectie spontaan. Maar bij 1% van de vrouwelijke draagsters veroorzaakt het virus baarmoederhalskanker als het niet tijdig wordt behandeld.

Volgens cijfers van kanker.be is in 2020 baarmoederhalskanker vastgesteld bij 593 vrouwen in ons land, op een totaal van 68.782 kankerdiagnoses. Bijna een derde van de vrouwen met baarmoederhalskanker overleeft het niet. In 2019 stierven 143 mensen aan deze kanker.

Nochtans is de ziekte te vermijden met vaccinaties, regelmatige screenings en behandelingen. Hoe vroeger de ziekte wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

Volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kan ten vroegste in het najaar van 2024 worden overgeschakeld op preventieve HPV-screenings. “Belangrijk daarbij is dat we het uitstrijkje niet volledig afschrijven”, zei de minister daar vorig jaar over. “Dat is nog wel nuttig bij de leeftijdsgroep tussen 25 en 29 jaar. Vrouwen tussen 30 en 65 jaar gaan we wel testen op HPV.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV